Publicat pe 11.08.2015

Au fost descoperite portile cetatii biblice a uriasului Goliat

(Foto: Prof. Aren Maeir, Directorul Expeditiei Universitatii Ackerman Family Bar-Ilan in Gat)

 

Ramasitele portii monumentale a cetatii Gat – unde locuia uriasul biblic Goliat – și mai multe fortificații din epoca fierului, au fost descoperite în această vară, în săpăturile de la Tell es-Safi, în centrul Israelului.

 

Conform Bibliei, Gat a fost una dintre cele cinci cetati ale filistenilor (“Pentapolis”) stabilite în Canaan, care l-a gazduit pe uriașul Goliat, cel ce a dus lupta faimoasa cu David (I Samuel 17). Sit-ul Tell es-Safi, situat la granița dintre câmpia de sud (Filistia) și Shephelah, a fost identificat de către majoritatea cercetătorilor ca fiind cetatea biblica Gat.

 

Aici, arheologii au descoperit dovezi de ocupare continuă, din epoca calcolitică (mileniul V, Inainte de Hristos) până în vremurile moderne, inclusiv dovada ocuparii filistine în epoca fierului.

 

Recent, echipa din Gat, a Universitatii Ackerman, condusa de profesorul de arheologie al Universitatii Bar-Ilan, Aren Maeir, a anunțat că au fost descoperite poarta de intrare, precum și alte fortificații aparținând filistenilor.

 

În timpul perioadei de început a epocii fierului, filistenii au început să se extindă dincolo de granitele Filistiei, asa incat au ajuns la un conflict constant cu israeliții vecini. În ultimii ani, unii cercetători au susținut că cetatea Gat nu era un oras dominant.

 

În această vară, echipa arheologică, sub conducerea lui Maeir, a început să excaveze Tell es-Safi, pentru a investiga dacă Gat a fost sau nu fortificat în epoca fierului. Astfel, au descoperit rămășițele monumentalei porti a orașului și fortificațiile din epoca fierului.

 

“În trecut, am avut unele dovezi despre asta, dar nu descoperisem dovezi sigure”, a declarat Prof. Aren Maeir, pentru Jurnalul de Istorie Biblica.

 

Echipa arheologica a descoperit, de asemenea, dovezi ale unei zone de producție metalurgică, în oraș, și un altar mare, ale cărui dimensiuni sunt similare cu cele de la Exod 30: 2.

 

“Putem vedea, de asemenea, influente din culturile locale israelite”, a explicat Maeir. “Aceasta reflectă conexiuni intense și cu multiple fatete, care ar fi existat între filisteni și vecinii lor”.

 

“In timp ce noi ii vedem cel mai adesea pe filisteni ca pe principalii inamici ai israeliților și iudaitilor, așa cum se arata în povestirile lui Samson din Biblie, totul era de fapt mult mai complex”, a spus Maeir.

 

“Pe de o parte, au fost dușmani. Pe de altă parte, au fost vecini apropiați”.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.