Frumusetea peisajului poate influenta… numarul credinciosilor dintr-o zona?

Sa existe, oare, vreo legatura intre un peisaj frumos si religiozitatea omului?

Un studiu efectuat la Universitatea Baylor, publicat în jurnalul american “Sociologia Religiei”, a constatat că tinuturile din SUA cu vreme mai frumoasa și un cadru natural mai frumos, cunosc rate mai mici de afiliere religioasă.

Autorii studiului sugereaza ca, intr-adevar, oamenii au tendința sa foloseasca natura drept… resursă spirituală, făcând-o sa fie competitoare instituțiilor religioase organizate.

Doctorandul in sociologie, Todd Ferguson, care este coautor al studiului, a observat corelația între peisajele naturale și afilierea religioasa, în timp ce analiza o hartă a variatilor regionale în dotări naturale. El a observat că se crease “aproape o imagine în oglindă” a unei alte harti, una care arata nivelurile de religiozitate din SUA.

In studiul lor, Ferguson si colegul sau, Jeffrey Tamburello, s-au folosit de grafice ale Departamentului Agriculturii din SUA, privind facilitățile naturale, și datele congregațiilor religioase, pe 3 107 prefecturi.

Astfel, în regiuni cum ar fi Pacific Northwest, cu mai multe tipuri de dotări naturale – munți, ape, păduri, vreme caldă – exista procente mai scazute de inchinatori, decât in regiunile precum Midwest, cu peisaje plate și ierni reci.

Sa fie, oare, această relație, între frumusețea naturală și afilierea religioasă, un fenomen american? Ferguson și Tamburello nu sunt siguri, dar aceasta este o problema pe care “ne-ar plăcea să o exploram in viitor”, a spus Ferguson.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.