Mitropolitul Nifon de Targoviste, in presa ruseasca: Vladimir este unul dintre sfintii preferati ai Romaniei

Dupa cum ati putut afla din editiile anterioare de stiri ale Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe, delegația Bisericii Ortodoxe Române care s-a deplasat la Moscova pentru a participa la festivitățile ocazionate de implinirea a 1000 de ani de la mutarea la Dumnezeu a Sfântului Vladimir Intocmai-cu Apostolii, a fost prezidata de Mitropolitul Nifon al Targovistei. În ajunul sărbătorii Botezului Rusiei, ierarhul român a acordat un interviu, pentru agenția ruseasca “Blagovest Info”, jurnalistului Dimitrie Vlasov. Va prezentam traducerea acestui interviu, in randurile de mai jos, efectuata pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin.

Inaltpreasfintia Voastra, ati venit la Moscova pentru a participa la jubileul Printului Vladimir, Botezătorul Rusiei. Aici, în Rusia, Ucraina și Belarus, acest sfânt a fost deosebit de venerat. Este subiect de venerare si in România?

Mai întâi de toate, aș dori să-mi exprim bucuria imensa de a ajunge la Moscova, pentru festivități, ca reprezentant al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României și al întregii Biserici Ortodoxe Române. Cu frații mei care reprezintă celelalte Biserici Ortodoxe locale, voi participa la Liturghia solemnă din Biserica “Hristos Mântuitorul”. Printul Vladimir este cu adevărat egal al Apostolilor. Și este foarte important ca mulți oameni sa-i cunoasca pe sfinții ortodocși care au stat la baza creștinarii lor. România a fost convertita la Hristos, putin diferit. Nu știm data exactă la care s-au fondat primele comunități creștine pe teritoriul nostru, dar tradiția relatează că ele au apărut cu mult timp în urmă, după misiunea Sfântului Apostol Andrei, Intaiul Chemat, pe teritoriul actual al României, care a fost provincie romană, Dacia. Eu pot asigura că Printul Vladimir este foarte venerat în țara noastră, acesta fiind unul dintre sfinții nostri preferati.

Din păcate, în acest an festivitățile în cinstea Sfântului Vladimir se deruleaza in trei capitale simultan, în timp ce în anii anteriori s-au tinut pe locul Botezului Rusiei, la Kiev. Motivul este cunoscut tuturor: situația politică din Ucraina. Dar, când vorbim despre această țară-sora, credincioșii isi amintesc că situația continuă să fie dificilă, totodata, si în ceea ce privește viața Bisericii din Ucraina: schisma rămâne. Cum vede, Biserica Romana, această problemă?Nu se poate sa nu fim intristati de aceasta schismă prelungită din Ucraina, unde, în afara Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, activeaza alte organizații care se intituleaza Patriarhia Kievului si Biserica Ortodoxă Autocefală Ucraineana (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), precum și alte mici schisme. Ortodocșii au nevoie de armonie și unitate, de unitate bazata pe principiile canonice ale Bisericii noastre. Respectarea dreptului canonic și a disciplinei bisericesti are o importanță enormă în viața creștinilor ortodocși. Și ne rugăm ca această unitate, bazata pe canoanele Bisericii, sa se realizează mai devreme sau mai târziu. Biserica noastră locală recunoaște în mod natural drept Biserica ortodoxă ucraineană, Patriarhia Moscovei. Noi mentinem relatiile cu aceasta, Mitropolitul Onufrie al Kievului invitandu-i pe ierarhii români la festivitățile în cinstea Sfântului Vladimir.

Inaltpreasfintia Voastra, care este situația în Republica Moldova, unde, de peste douăzeci de ani, alături de Mitropolia Moldovei din Patriarhia Moscovei, exista si o Mitropolie a Basarabiei, sub jurisdicția Patriarhiei Române?

Cele doua Biserici ale noastre, română și rusă, poarta discutii pe această temă. Există o comisie bilaterală și, sperăm, vom gasi o soluție care sa fie potrivita ambelor părți, în viitorul apropiat. Esential ramane ca, în ciuda unor dezacorduri, Bisericile noastre sa-si mențina comuniunea canonică și euharistică deplină.

Ati putea sa le spuneti cititorilor nostri, care sunt în prezent relațiile Bisericii Române, cu cea din Ierusalim?

Slava Domnului, Bisericile noastre sunt în comuniune deplină, astăzi. De fapt, în 2011, Patriarhia Ierusalimului a decis să rupă comuniunea euharistică cu Patriarhia Romana (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), din cauza statutului casei pelerinilor și a capelei adiacente, intemeiate de compatrioții noștri din Ierihon. Ar trebui să știti că exista o Reprezentanță a Bisericii Române în Țara Sfântă, din anul 1931. Sub Patriarhii Teoctist și Diodorus, prezența noastră în Țara Sfântă nu a dat nastere niciunui conflict. Din păcate, situația s-a schimbat de atunci. Cu ajutorul lui Dumnezeu, s-a decis, în timpul negocierilor dintre cele două Patriarhii, ca preoții din Romania sa oficiaze slujbe in casa pelerinilor din Ierihon cu binecuvântarea Patriarhiei Ierusalimului. Începând cu anul 2013, Bisericile noastre se afla, din nou, în comuniune deplină (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Inaltpreasfintia Voastra, Biserica Română sărbătorește două aniversări importante: 130 de ani de la castigarea autocefaliei și 90 de ani de la înființarea Patriarhiei. Cum vor fi celebrate aceste două evenimente?

Aceste date sunt foarte importante pentru Biserica românească. Festivități vor avea loc în toate parohiile Patriarhiei noastre. Vor avea loc prelegeri în cele 12 facultăți de teologie, în cele 34 de seminarii, precum și în toate școlile, intrucat bazele Ortodoxiei sunt predate în școlile publice din România. Principalele festivitățile vor avea loc în luna octombrie, la București. Programul nu a fost încă stabilit; il vom afla mai târziu.

Care este poziția Bisericii Române, privind provocările societății seculare contemporane?

Suntem foarte preocupati privind provocările societății de astăzi la adresa moralitatii tradiționale. Secularismul, materialismul și alte “ism-uri” sunt o amenințare reală la adresa instituția familiei, a vieții societății. Este dificil sa lupti împotriva acestor tendințe, dar este posibil. Și trebuie să o facem, suntem obligați să aparam valorile creștine. În caz contrar, vom pierde mult. Luptăm la nivelul inter-creștin, acționand în mod concertat cu heterodocșii care împărtășesc pozițiile noastre tradiționale.

Ce așteaptă Biserica Romana de la Marele Sinod Pan-Ortodox, care va avea loc anul viitor?

Cred că Bisericile Ortodoxe ar trebui să salute intrunirea acestui Sinod. Este necesar, pentru că Ortodoxia suferă de pe urma lipsei unei formule exterioare de exprimare a unității sale, a unanimitatii acesteia. În prezent, doar Biserica Rusă are propria doctrină socială. Alte Biserici locale nu au niciun document care, în mod clar, sa formuleze poziția lor în societate. Iar aici Marele si Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe va putea juca un rol important în determinarea raportarii tuturor Bisericilor locale la problemele sociale.

Așteptăm, de asemenea, ca Sinodul sa decida privind relațiile dintre creștinii ortodocși de alte confesiuni, precum și pe probleme, cum ar fi pacea pe planeta, libertatea, demnitatea persoanei umane.

Este posibil ca Sinodul sa decida ca astfel de reuniuni sa aibă loc în mod regulat.

Inalpreasfintita Voastra, să încheiem interviul nostru, vorbindu-ne putin despre trecutul dumneavoastra personal.

M-am născut în România, am studiat teologia pentru prima dată în țara mea și în Anglia, la Universitățile din Londra și Oxford. Am predat teologie și misiologie la Targoviste, particip la dialogul inter-ortodox și inter-creștin. Arhiepiscopia Târgoviștei, in fruntea careia am fost numit, numara 340 de parohii, in care slujesc aproximativ 500 de preoți.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.