Mii de oameni, intr-o procesiune de 15 km, cu Icoana Maicii Domnului din Poceaev (foto)

In ziua de 2 august 2015, la Sărbătoarea Profetului Ilie (c. iul.), o procesiune tradițională cu Icoana Maicii Domnului Pociaev a avut loc, din satul Orla (regiunea Ternopil), pana in Lavra Sfanta a Adormirii Maicii Domnului Poceaiev.

In acest an, peste 5000 de pelerini, condusi de Mitropolitul Vladimir și de frații din Manastire, au parcurs drumul pe care, în urmă cu 418 ani, icoana facatoare de minuni ajungea la mănăstire. Lungimea traseului este de 15 km.

Dar, ce ii face, oare, pe credinciosi sa ia icoana din manastire, sa o duca pana in satul Orla, doar pentru ca mai apoi sa o readuca in manastire, intr-o atata de mare procesiune? În 1559, un mitropolit grec a vizitat mosia din Orla, aproape de Poceaev, a nobilei Ana. Ca binecuvantare, la plecare, acesta i-a lasat Anei o icoana a Maicii Domnului, adusa din Constantinopol. Patru decenii, icoana a ramas în capela casei. Odată, ajuns la rugăciune înaintea acestei icoane, fratele Annei, Philip Kozinskiy, născut orb, si-a capatat vederea, asa incat femeia evlavioasă a decis să le duca icoana, împreună cu alte daruri bogate, călugărilor din Poceaev.

După un timp, icoana a fost luata din manastire, de un moștenitor calvinist dintre rudele Annei, Andrzej Firlej. Icoana a ramas la el aproximativ 20 de ani și, în 1644, a revenit la manastire, fapt comemorat astazi prin aceasta procesiune. Tradiția aminteste ca soția lui Andrei ajunsese sa fie posedata de un diavol, iar la sfatul Sfantului Iov de la Pociaev, a inapoiat manastirii icoana, si astfel a fost vindecata.

În jurul anului 1721, mănăstirea si icoana au intrat pe mainile uniatilor. În 1773, icoana Fecioarei și a Pruncului Hristos a fost încoronata cu doua cununi de aur, de Papa Clement al XIV-lea. În 1831, mănăstirea și icoana au fost returnate ortodocșilor, iar mănăstirea a primit statutul de Lavra.

În prezent, icoana se afla în Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Lavra Poceaev, în fiecare zi oficiindu-se in fata acesteia rugaciunea Acatist.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.