Pericolul strain: explorarea noilor exoplanete, un risc de contaminare a Pamantului

(Foto: NASA)Pornind de la descoperirea recentă a mai multor exoplanete asemanatoare cu Pamantul (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe) si tinand cont ca misiunile de explorare spațială continua, jurnalistul rus Vladimir Pokrovsky se întreabă, in publicatia “Lenta”, dacă este timpul să fie regandite cumva măsurile pe care le iau cercetatorii pentru a preveni introducerea unor organisme străine in spatiul terestru.

In articolul sau, jurnalistul face referire la riscul unei eventuale contaminari cu microbi străini, o problemă menționată pentru prima data in Tratatul privind Spațiul Cosmic, semnat de Statele Unite, URSS si Marea Britanie, in 1967.

Tratatul, care a fost semnat și ratificat de mai mult de 100 de țări, stipuleaza:

“Statele părți ale tratatului, care continua studierea spatiului cosmic, inclusiv a Lunii și a celorlalte corpuri cerești, și le exploreaza, trebuie sa procedeze astfel încât să evite contaminarea si schimbările negative în mediul Pământului, rezultate din introducerea materiei extraterestre și, dacă este necesar, sa adopte măsurile corespunzătoare în acest sens”.

“Problema este, că o jumătate de secol a trecut de la semnarea tratatului, iar oamenii de stiinta inca nu au ajuns la un acord asupra modului de explorare”, scrie Pokrovsky, citat de Sputnik.

Contactele cu eventuale tipuri de microorganisme, ar avea ca efect doua tipuri de contaminare posibila: pre-contaminare, planeta extraterestră fiind contaminata cu microbii nostri; post-contaminare, caz in care biosfera Pământului ar fi contaminata cu organisme străine provenite dintr-o probă adusa pe Pământ.

Astronautii care au atins prima oara Luna, în anii 1960, si care nu stiau daca exista sau nu viata selenara, erau conștienți de pericole; au fost atenți să nu preia praf selenar în nava lor și au petrecut 3 săptămâni în carantină, dupa întoarcerea lor pe Pământ.

Mostrele aduse de pe Luna au fost examinate intr-un laborator special, unde oamenii de știință au încercat să se protejeze împotriva posibilei contaminari, cu ajutorul măsurilor de bază pamantesti de Igiena – spălare pe mâini și ștergerea picioarelor.

Cu toate acestea, posibilitatea de a aduce mostre pe Pământ, de pe Marte, reprezintă un pericol mult mai grav, despre care oamenii de stiinta spera sa fie contracarat urmându-se principiul “ruperii lantului de contact”, ceea ce presupune ca orice echipament, care a venit în contact direct cu Marte, sa nu se mai intoarca niciodata pe Pământ.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.