Preşedintele bulgar îi solicită concursul Patriarhului Ortodox Rus, în problema schismei

Sinodul Inochentii, care urmăreşte obţinerea independenţei Bisericii Ortodoxe Bulgare, a primit răspuns din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

La sfârşitul lunii ianuarie, Curtea de la Strasbourg a decis că Bulgaria a încălcat dreptul la libertate religioasă şi că guvernul bulgar a intervenit incorect în numirea Patriarhului Maxim ca întâistătător al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Instanţa a hotărât o perioadă de trei luni în care alternativa Sinodului Inochentii şi Biserica Ortodoxă Bulgară să îşi rezolve controversele din jurul proprietăţii a aproximativ 100 de obiecte de proprietate. Altfel, Strasbourg va găsi cea mai bună soluţie.

Această potenţială schismă din cadrul Bisericii Ortodoxe Bulgare a fost considerată ca fiind o chestiune extrem de inflamabilă, conform Preşedintelui bulgar Georgi Purvanov, “putând avea implicaţii serioase nu numai pentru Bulgaria, ci pentru întreaga regiune”.

În consecinţă, în lumina deciziei instanţei de la Strasbourg de a interveni în problema religioasă a Bulgariei, Purvanov apelează la Patriarhul rus pentru a-i acorda sprijinul său în problema Bisericii Ortodoxe Bulgare şi deci, în prevenirea potenţialei rupturi – a raportat Radioul Bulgar Naţional (BNR).

Avocatul pentru Drepturile omului, Yonko Grozev, afirmă că cererea Preşedintelui Purvanov, de intervenţie a patriarh rus este cauza unei alarmante dezvoltări a acestor controverse . “Acest lucru este complet împotriva principiilor libertăţii de credinţă, precum şi a libertăţii drepturilor individuale”, a spus el, după cum se observă în raportul cotidianului Dnevnik.

Potrivit Grozev, după cum a raportat cu ceva timp în urmă Radioul Bulgar naţional, “decizia de la Strasbourg a pus guvernul bulgar într-o poziţie bună: el poate decide, fie să ajute cele două sinoade în a ajunge la un consens, fie să se înregistreze ca două culte separate ortodoxe care să aibă libertatea de a predica în propria lor formă de creştinism-ortodox “.

Ivan Zhelev, fostul şef al Cabinetului din Direcţia Cultelor, a afirmat că “acest lucru este un comportament normal – în cazul în care cineva are o problemă, fiind deci, normal să apeleze la vecini. Rusia poate să nu fie considerată drept vecin geografic, dar ea este legată religios şi cultural de Bulgaria. Purvanov, cerând însă susţinerea Rusiei, subliniază pur şi simplu poziţia de vasal, în care fratele mai mare îl asistă pe cel mai mic. Chestiunile privitoare la dreptul cultului religios în Bulgaria, trebuie să fie decise în Bulgaria şi nu de către altcineva”, a mai spus el.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.