Comorile bizantine furate de turci in zona ocupata, revin vineri in Cipru

Biserica Ciprului a anunțat că 34 de comori furate din zonele ocupate de turci, de pe insula, vor reveni vineri dupa-amiaza în Cipru, în urma unei decizii a Curții de Apel din München, din 16 martie, împotriva traficantului turc de artă Aydin Dikmen.

Printre acestea, scrie Agenția Cipriota de Stiri, 24 sunt relicve bizantine si antichități preistorice, provenind în mare parte din colecția Bisericii Ayios Epiktitos.

Printre relicvele bizantine se numara si un manuscris din secolul al 17-lea, din Manastirea de Panagia Trooditissa, și o Evanghelia scrisă de mână de comunitatea armeana din Cipru, furate în timpul revolta turcesti din 1963.

În octombrie 2013 (foto), au fost repatriate 173 de relicve, in acelasi caz (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Situația necontrolată, din zona ocupata de turci a Ciprului, de după invazia turcă din 1974, a favorizat dezvoltarea unei rețele de dealeri cu antichități, al căror scop a fost distrugerea patrimoniului cultural al Ciprului. Cu încurajarea și ajutorul armatei turce, informeaza ANSA, comerțul ilegal cu antichități le-a adus un mare profit celor implicați, comorile cipriote împodobind deja colectii particulare din mai multe țări, printre care Turcia, Rusia, Elveția, Olanda și Marea Britanie, și chiar Statele Unite, Australia și Japonia.

Mai mult de 500 de biserici, situate în zonele aflate sub ocupație turcească din 1974, au fost distruse, jefuite sau transformate în grajduri, depozite, restaurante și hoteluri.

Guvernul Ciprului și Biserica au protestat în mod repetat la ONU, Consiliul Mondial al Bisericilor și multe alte organizații internaționale și religioase.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.