Scrisoare a Arhiepiscopului Atenei, catre Fanar

In urma invitarii mitropoliților din eparhiile “noilor teritorii”, la Adunarea ierarhilor Tronului Ecumenic din Fanar (vezi ARHIVA Lacasuri ortodoxe), Arhiepiscopul Ieronim al Atenei (foto) i-a trimis o scrisoare Patriarhului Ecumenic Bartolomeu.

Potrivit publicatiei grecesti de informații ecleziatice Amen, scrisoarea i-a fost adresată Patriarhului pe 26 august, după ședința Sinodului permanent al Bisericii Ortodoxe a Greciei și în urma presiunii exercitate asupra arhiepiscopului, de catre unii ierarhi ai “teritoriilor vechi” (Administrație autocefală) privind invitarea mitropoliților din “noile teritorii” in Fanar.

Potrivit informațiilor Amen, tonul scrisorii adresata de Arhiepiscop Patriarhului este unul moderat. In scrisoare, Episcopul Ieronim il întreaba pe Patriarhul Bartolomeu de ce nu a fost informat în prealabil cu privire la această invitație, în calitate de președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, și, totodata, despre necesitatea participarii mitropoliților “noilor teritorii “, la Adunarea ierarhilor Tronului Ecumenic.

Potrivit surselor, el și-a exprimat de asemenea speranța că va exista, în viitor, o cooperare mai strânsă privind aspectele de interes comun.

Cercuri din cadrul Arhiepiscopiei asigura că, în ciuda demersurilor uneori divergente între Constantinopol și Atena, relațiile dintre cele două Biserici rămân deosebit de bune, mai ales după ultima ședință a Patriarhul Ecumenic cu Arhiepiscopul, la Geneva. Ele au subliniat faptul că:“Preafericitul Părinte este conștient de problemele cu care se confruntă toata Patriarhia Ecumenica și încă ramane alături de prima dintre Bisericile Ortodoxe”.

Aceleași surse sugerează că în situația actuală, toată lumea este de acord că trebuie să se evite orice tensiune.

Puteti citi mai multe despre problema “noilor teritorii”, dand click aici. [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/15651-stiri-patriarhul-bartolomeu-isi-reafirma-competenta-asupra-eparhiilor-din-nordul-greciei.html]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.