O LEGE A APEI, din anul 114 dupa Hristos, descoperita in Laodicea

Un bloc de marmură descoperit în orașul antic Laodiceea a scos la iveala faptul ca, pentru utilizarea apei, in urma cu 1900 de ani, exista o lege speciala, asa dupa cum se intampla si astazi.

Blocul de marmură, considerat “Legea apelor”, de acum 1900 de ani, a fost descoperit în orașul antic Laodicea, în provincia de vest a Turciei, Denizli.

Blocul, care masoara 90 de centimetri în lungime și 116 centimetri lățime, a dezvăluit ca utilizarea apei în oraș era gestionata prin lege, implicand o pedeapsă cuprinsă între 5.000 si 12.500 de dinari.

Blocul de marmura continand “Legea apei” datează din anul 114 dupa Hristos si include măsuri stricte în ceea ce privește utilizarea apei care provenea din Muntele Karcı, prin canale, în oraș, precum și utilizarea unei fantani dedicate Imparatului roman Traian. Normele au fost fixate de guvernatorul de stat al Anatoliei, Aulus Vicirius Matrialis.

Lucrările de excavare, conduse de Universitatea Pamukkale și susținute de Municipiul Denizli, s-au efectuat pe Strada Stadium (Stadionului) a unui sit antic. Seful sapaturilor, Prof. Celal Șimșek de la Universitatea Pamukkale, a declarat, conform Hurryet:

“Apa era vitala pentru oraș. Acesta este motivul pentru care existau sancțiuni severe împotriva celor care poluau apa, deteriorau canalele de apă sau interveneau asupra conductelor de apă sigilate. Încălcarea legii era obiectul unei sancțiuni de aproximativ 12.500 dinari – 125.000 de lire turcești”.

Șimșek a mai declarat că vechile reguli, vechi de 1900 de ani, privind prevenirea poluarii apei, aveau si ele un loc foarte special, adaugand:

“Amenda pentru deteriorarea canalului de apă sau pentru poluarea apei era de 5.000 de dinari, aproape 50.000 de lire turcești. Amenda era aceeasi pentru cei care rupeau sigiliul și încercau sa foloseasca un canal, in mod ilegal. De asemenea, existau sancțiuni pentru personalul din conducere, care avea in vedere utilizarea ilegală a apei. El plăteau 12.500 de dinari. Cei care ii denunțau pe poluatori primeau pedeapsa drept recompensă, conform normelor”.

Regulile, scrise în greaca, mai prevedeau următoarele:

“Se interzice folosirea apei in oraș gratuit sau acordarea ei unor persoane particulare; cei care cumpara apa nu pot încălca edictul lui Vespasian; cei care deterioreaza conductele de apă va trebui să plătească 5.000 de dinari; trebuie realizate acoperisuri de protecție pentru depozitele de apă și conductele de apă din oraș; biroul guvernatorului [va] desemna doi cetățeni drept curatori, în fiecare an, pentru a garanta siguranța rezervoarelor de apă; nimeni care detine ferme in apropierea canalelor de apă nu poate utiliza această apă pentru agricultură”.

În ultimii 7 ani, conform Hurryet, lucrările de excavare din orașul antic Laodiceea au dus la descoperirea a 2300 de artefacte, precum și a Bisericii din Laodicea.

Lucrările de excavare din Laodicea sunt cunoscute ca fiind cea mai mare initiativa de excavare sistematică din Turcia, gazduind mii de turisti in ultimii 7 ani si inspirand sute de articole științifice, împreună cu șase cărți științifice.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.