Sarajevo – incendierea unei moschei din Bosnia: un musulman reţinut de poliţie

Poliţia bosniacă a anunţat joi că a arestat un tanar musulman suspectat pentru incendierea unei moschei în oraşul din sudul ţării, unde cea mai mare parte dintre locuitori sunt croaţi.

În vârstă de 26 ani, acest ins a mărturisit poliţiei că a fost autorul incendierii care a distrus în noaptea de marţi spre miercuri o cameră adiacentă moscheii din oraşul Capljina, a spus unui purtător de cuvânt AFP, un gradat al poliţiei, Srecko Bosnjak.

Motivul acestui act este “unul aparent obscur”, fiind o posibilă “mică datorie restantă la reconstrucţia moscheii” (…) „iar omul, acum, era beat”, a adăugat acesta.

Distrusă în timpul războiului bosniac (1992-95), această moschee a fost reconstruită în 2007.

Cu o zi înainte, poliţia nu excludea ipoteza ca acestă faptă să facă parte dintr-o serie de atacuri ce au avut loc în ultimele luni, la adresa lăcaşurilor de cult musulmane, în anumite părţi ale ţării, populată în principal de către sârbi sau croaţi.

Cele trei mari comunităţi din Bosnia – sârbi, croaţi şi musulmani – s-au înfruntat în timpul războiului din 1990, unde s-au înregistrat aproximativ 100.000 de morţi.

Din cele 3.8 milioane de locuitori din Bosnia, aproximativ 40% sunt musulmani, 31% creştin-ortodocşi sârbi şi 10% croaţi catolici.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.