Dezvaluiri in premiera, despre rolul Bisericii Ortodoxe Ruse in cel de-Al Doilea Razboi Mondial

O expoziție, intitulata “Biserica Ortodoxă Rusă în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, si-a deschis portile, la Centrul Rus Cultural si de Știință din Brest, conform agentiei BELTA.

Expoziția prezintă documente de arhivă, fotografii care au aparținut Patriarhilor Serghie și Alexei I. Multe documente nu au fost publicate anterior. Este pentru prima data când aceste date au fost puse la dispoziția publicului larg. Acest lucru face ca expoziția sa fie unica.

Ea le vorbeste vizitatorilor despre activitatea Bisericii Ortodoxe Ruse în timpul războiului și despre rolul său pe arena internațională, în anii de după război.

“Înainte de război, ateismul fusese doctrina principală a Uniunii Sovietice. Hitler a acordat, de asemenea, o atenție deosebita problemelor religioase, cand si-a planificat ocuparea țărilor subjugate. În prima zi a Războiului, Patriarhul Serghie a scris un mesaj, prin care le cerea oamenilor să se ridice si să-și apere patria, si l-a trimis in toate parohiile”, a marturisit directorul Centrului din Brest, Elena Maslova.

Are o simbolistica aparte faptul că expoziția a fost organizată în 2015. Acest an marchează aniversarea a 70 de ani de la Marea Victorie și 1000 de ani de la dispariția Sfantului Print Vladimir (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“De aceea, am avut ideea de a arăta rolul Ortodoxiei în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Acest subiect nu este încă bine cercetat”, a adăugat Elena Maslova.

“Știm puține despre această pagină comuna din istoria rușilor și belarușilor. Expoziția scoate la lumina noi fațete ale istoriei Marelui Război Patriotic. Slujirea patriotica altruista a Bisericii a contribuit foarte mult la victorie”, a declarat Consulul General al Federației Ruse în Brest, Igor Konyakin.

Expoziția a fost elaborata pe baza materialelor oferite de Muzeul Central al Marelui Război pentru Apărarea Patriei 1941-1945 (Moscova). S-au folosit, de asemenea, copii ale documentelor și fotografiilor existente in Muzeul de Stat al Belorusiei.

Expoziția de la Brest va ramane deschisa pana la jumătatea lunii octombrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.