Renasterea unei manastiri ruinate din Cipru (VIDEO)

Reporterii au vizitat Mănăstirea Sfantul Pantelimon din Mirt, in Ciprul de Nord, scrie Romfea.

Ei au descris starea icoanelor abandonate, din mănăstirea devastata, care provoacă sentimente de amărăciune și furie. Interiorul mănăstirii nu mai are nimic din fosta sa măreție. Iconostasul, construit în 1780, considerat cel mai frumos din Cipru, a dispărut. Pe toate zidurile sunt facute inscriptii vizibile în mod clar, cu sprayuri.

Nu stie nimeni care a fost soarta icoanelor mari si renumite din 1798. După invazia barbară din 1974, ele au dispărut.

Tot ceea ce a mai ramas, in prezent, în interiorul lacasului ortodox, sunt trei iconite din lemn, ale Sfantului Pantelimon, si candela din fata lor. Acum, aceasta este tot ce a mai ramas din lacasul care exista odata.

Biserica actuală a fost construită în 1710, pe locul unei biserici vechi, are două capele, iar bolta este decorata cu fresce care sunt încă vizibile de-a lungul laturilor.

În 1976, mănăstirea a fost transformata în unitate militară, dar în anul 2004 turcii au parasit-o din cauza unei situații de urgență.

Recent, Comisia ONU pentru Patrimoniul Cultural s-a decis sa renoveze manastirea, intrucat pana in 1974 a fost cel mai important loc de pelerinaj din Cipru.

Costul primei etape a lucrării este estimat la 900.000 €, iar suma totala se apropie de 2 milioane €. Munca va incepe abia la toamna.

La sfârșitul lunii iulie, mii de pelerini au venit aici sa se roage la Sfantul Pantelimon.

Istoria mănăstirii începe în secolul al V-lea. Doi călugări din Asia Mică au sosit în Mirt, aducând cu ei o icoană a Sfântului Pantelimon, care continea si moaste (un deget) ale sfântului.

La începutul secolului al XX-lea, aici vietuiau 10 călugări, ultimul dintre ei fiind Sofronie (Michaelides), care a murit aici în arest, pe 27 iulie 1976, chiar la sărbătoarea Sfântului Pantelimon.

Unele dintre valorile de aici au fost salvate si sunt pastrate, in prezent, la sediul Arhiepiscopiei de Kiriney. Restul a fost distrus sau jefuit.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.