Declaratie fara precedent: Biserica Evanghelica isi cere scuze pentru iconoclasm, in fata Patriarhiei Ecumenice

O declarație fără precedent a Bisericii Evanghelice din Germania, facuta împotriva iconoclasmului (lupta contra cultului icoanelor), in cadrul unei întâlniri cu o delegație ortodoxă, a atras atentia publicatiei L’Osservatore Romano.

Biserica Evanghelică din Germania (Evangelische Kirche in Deutschland, EKD) a formulat scuze pentru iconoclasmul Reformei Protestante, într-o declarație de ieri, 29 iulie, pe care astazi aflam ca o va publica jurnalul italian L’Osservatore Romano (nr. din 30 iulie).

Ortodocșii și protestanții s-au întâlnit la Hamburg, pentru a discuta și a aprofunda sensul tradițiilor lor, la o reuniune a delegației EKD și a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol, care a avut loc în ultimele zile la Hamburg.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu și Episcopul Heinrich Bedford-Strohm, presedinte al Bisericii Evanghelice din Germania, au transmis salutări si binecuvantari participantilor la reuniune.

“Comunitatea Protestantă Germană își exprimă scuzele sale pentru distrugerea in masă a reprezentarilor religioase, în perioada Reformei”.

“Comunitatea Protestantă condamnă cu fermitate practica distructivă a ‘imaginilor’”, a declarat episcopul (femeie – foto) Petra Bosse-Huber.

“Icoanele au devenit, de fapt, de mult ‘o expresie a evlaviei protestante’”, a recunoscut aceasta.

Declarația, fără precedent, este deosebit de importanta în pregătirea aniversarii celor 500 de ani de Reforma (1517-2017) instituita de Martin Luther.

În prima jumătate a secolului al XVI-lea, statuile Fecioarei Maria și ale sfinților, precum și vitraliile care descriau imagini religioase si minuni au fost indepartate din biserici și capele și, de multe ori, distruse. Din cate aflam, L’Osservatore Romano va oferi in numarul sau de astazi mai multe exemplificari pe aceasta tema.

Elveția, Olanda, Anglia și sudul Germaniei au suferit cel mai mult, in urma acestei practici distructive.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.