Mitropolitul Nifon al Targovistei, prezent la manifestarile din Rusia. Cuvantul Patriarhului Rusiei

In data de 27 iulie 2015, la reședința Patriarhului din Mănăstirea Danilov din Moscova, a avut loc o intrevedere a Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, cu delegațiile Bisericilor Ortodoxe locale sosite la Moscova pentru a sărbători cei 1000 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Print Vladimir.

Din partea Bisericii Ortodoxe Romane, la întrevedere, au participat Mitropolitul Nifon al Targovistei si reprezentantul Departamentului bisericesc pentru Relațiile Interreligioase, Pr. Eugen Rogoti.

Cu aceasta ocazie, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, s-a adresat celor prezenti:

“Astăzi, ca și în alte ocazii, noi, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale, care primim împreună Impartasania noastră, comuniunea noastră, dintr-un Potir, avem posibilitatea de a simți din nou in inima, că Biserica Ortodoxă este una. Pastrarea unitatii este o mare valoare, cel mai mare dar al lui Dumnezeu, în ciuda numeroaselor vicisitudini politice și a altor conflicte.

Noi ar trebui să prețuim această unitate, ca dar al lui Dumnezeu și drept cea mai mare valoare care ne-a fost data de Mântuitorul Însuși, prin Sfintii Apostoli. Și, desigur, este important pentru noi să avem grijă sa manifestam aceasta unitate”.

“…suntem uniți în solidaritate cu frații noștri persecutați și suntem ingrijorati pentru ei; suntem uniți în cinstirea sfinților; suntem uniți în faptul că dam împreună o riposta tuturor celor care doresc să semene discordie și diviziune în Biserică.

Împreună încercăm să atragem atenția asupra suferinței fraților noștri din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord, din Kosovo și Metohija, iar acum – din partea de sud-est a Ucrainei, acolo unde curge sângele creștinilor ortodocși, sunt profanate și distruse lacasurile lui Dumnezeu, acolo unde zeci de mii de refugiați stau fără adăpost – acestia sunt amenintati constant de reprezentanți ai forțelor radicale, condusi de ideologia intoleranței etnice și religioase”.

“Cel ce nu adună cu Mine risipeşte” (Luca 11:23) – spune Domnul Iisus Hristos. Si nu suntem surprinși când vedem că cei care au renunțat la unitatea Bisericii, care au intrat în schismă, sunt acum in război printr-o propagandă agresivă, pentru a distruge unitatea poporului Său și țara Sa, încurajand violența și acuzand defăimător Biserica singura canonică din Ucraina, lipsiti de patriotism”.

“Unitatea Bisericii Ortodoxe este o forță deosebită care trebuie sa fie afișata in Marele Sinod al Sfintei Biserici Ortodoxe, și, prin urmare, este important ca acest Sinod sa fie pregatit cu grija și sa prezinte în lume o singură minte și o singura părtășie”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.