Episcopul Giurgiului slujeste in Macedonia Centrala, alaturi de Mitropolitul de Veria

In aceste zile, cu ocazia sarbatorii Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, in Grecia, au avut loc mai multe manifestari deosebite, la care a participat si Episcopul Giurgiului, Preasfintitul Parinte Ambrozie, dupa cum aflam din surse aflate in zona.

Sfantul Pantelimon este ocrotitorul duhovnicesc al Mitropolitului de Veria, Nausa și Kampania, care ii poarta numele, asa incat mai multi ierarhi, clerici și foarte mulți credincioși au avut, ieri, bucuria sa participe la o slujba deosebita, în Biserica Sfantul Antonie cel Nou, patronul spiritual al orașului nordic grecesc Veria, din regiunea Macedoniei Centrale, situat la poalele estice ale Munților Vermion (foto).

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de ÎPS Kir Kir Pantelimon, Mitropolit de Nausa, Veria și Kampania, IPS Mtropolit Pavel de Servia şi Kozani, IPS Mitropolit Ioil de Edessa, Pella și Almopia, IPS Mitropolit Ignatie de Larissa şi Târnovo, IPS Mitropolit Gheorghios de Kytros, Katerini și Platamonas, PS Episcop Dimitrie de Thermes si PS Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

Conform informatiilor primite din zona, cu aceasta ocazie, IPS Pantelimon a tinut o predica, in care a amintit mai multe pasaje importante din viața ocrotitorului său:

“Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit ‘doctor fără de arginţi’, arătându-se, prin aceasta, ca n-a umblat după averi şi ca s-a mulţumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui, fara a cere cuiva rasplata pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, el este model pentru doctori, slujitor şi creştin următor al lui Hristos”.

După Sfânta Liturghie, fiind invitat la sediul Mitropoliei de Veria, Nausa și Kampania, Episcopul Giurgiului, Preasfintitul Parinte Ambrozie, i-a daruit IPS Mitropolit Pantelimon un set de paterițe (dicher și tricher) – un dar cu o simbilistica aparte – şi mai multe publicații apărute la Editura Episcopiei Giurgiului.

“Paterita” este denumirea data de regula toiagului arhieresc, iar “dicherul” și “tricherul” sunt sfeșnicele liturgice, adesea bogat ornate, folosite la Liturghia Arhiereasca. Dicherul are două lumânări, care simbolizează îndoita fire (natura duală) a lui Iisus Hristos – adică om deplin și Dumnezeu deplin – iar tricherul are trei lumânări, simbolizand cele trei Persoane ale Sfintei Treimi. La Sfanta Liturghie Arhiereasca, dicherul și tricherul sunt așezate în colțul nordic, respectiv cel sudic, al Altarului, Arhiereul folosindu-le în timpul tămâierii sau în timpul Ieșirii Mari. Tricherul se tine întotdeauna în mâna dreaptă a episcopului, iar dicherul în cea stângă.

Evenimentul au fost reflectat pe larg (mai multe fotografii) in presa greceasca, aparitii pe aceasta tema fiindu-ne semnalate in publicatia locala IMVERIAS (click aici) [https://www.imverias.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1250:2015-07-27-10-08-09&catid=79:2015&Itemid=86] si, de asemenea, de cotidianul bisericesc grecesc ROMFEA (click aici) [https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/2064-onomastiria-mitropoliti-beroias-panteleimona-foto] .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.