Lacasuri Ortodoxe: Ziua indragostitilor, o zi plina de bucurie si de frumos

Din nou în lume…

Problema tineretului pare destul de dezbatută în ultimul timp şi, pe Lăcaşuri Ortodoxe, încercăm să atragem atenţia, în mod regulat, asupra unor viziuni destul de ciudate la adresa celor ce se află la vârstele adolescenţei.

În cea mai mare parte, aceştia sunt de-a dreptul atacaţi, prin concluzii ireale, ilogice, care demonstrează o vadită părere de rău a generaţiilor autodefinite “mature”, faţă de trecerea anilor peste propriile trupuri.

Ajungând la un nivel de “împlinire” trupească, dar mai mult financiară, “carieristică”, este uşor să cazi în plasa comentariilor şi judecatei fariseice la adresa vârstelor fragede, “imature”, “lipsite de greutăţi sau obligaţii, de responsabilităţi”. Ajungi astfel ca tu, cel cu bani, cu munca la zi, cu maturitatea înşelătoare a fiecarei clipe, încrezător în propriile forţe, să regreţi toată seria constructivă a bucuriei, pornind de la falsa explicaţie motivaţională a nepăsării zilei de mâine şi ajungând până la “deranjantul”, “sfidătorul” zambet – “excesiv” – al prea supărătoarei bucurii de viaţă, tinerească (toate acestea, bineînţeles, destul de evidente pe chipul tinereţii).

Este la fel de cunoscută această înclinaţie, precum aceea prin care este mult mai convenabil să urmareşti starea altuia de păcat, decât să urmaresti calea ta spre sfinţenie. Raportându-te la un păcătos – în cazul tinerilor de-a dreptul imaginar şi ireal, întrucât tocmai cei maturi ajung să-şi imagineze iubirea dintre tineri, doar imediat-pornografic – îţi este deosebit de bine în a te considera sfânt.

“Ce ştiu ei despre iubire?”; “Ce ştiu ei despre viaţă?”; “Ce ştiu ei despre muncă şi despre Biserică?”; “Ce poate şti un tânăr despre sfinţenie şi despre dragostea adevarată?” – sunt întrebările frecvente, cărora tinerii trebuie, din păcate, să le răspundă, în faţa generaţiilor “întristate şi învărtoşate”, printr-un raspuns supărător, considerat obraznic, dar totusi evident: atâta timp cât binele le este „învăţat” de Dumnezeu, „prin fire”, doar natural, exact din minunata frumusete in care se nasc, din sfintenia si curatia primelor zile, atunci, in mod sigur existenţa greşelii îşi găseşte motivaţia în sfaturile, exemplele şi modelele “mature”. În sfaturile, exemplele şi modelele prezentate prin ziarele si televiziunile ale căror administratori (de peste 35 de ani) sunt extrem de “maturi”. În dezamagirile eterne ale maturităţii.

Răspunzând, prin această pagină, nenumaratelor întrebari primite, referitoare la părerea noastră despre Ziua Îndrăgostiţilor, oferim suplimentar, în cele ce urmeaza, şi un răspuns la aceasta problemă, venit chiar din partea Bisericii Ruse, exact astăzi, în perioada acestei „sărbatori” (vezi mai jos).

Am încercat astfel sa atrag atenţia asupra frumuseţii tinerilor care, pe lângă prezenţa destul de numeroasă în Biserici, ştiu să trăiască în mod real bucuria Ortodoxiei şi ştiu să o împărtăşească şi altora, exact acolo (şi vă invit să remarcaţi, măcar de-acum) unde este adevarată nevoie: de cealaltă parte a uşilor bisericeşti, afară, în locul unde de cele mai multe ori se întâlnesc şi mai rămân minute bune-n şir, parcă scoţându-L iar, pe Dumnezeul cel ascuns de cei „maturi”, din Casa Lui, ca „El – fiind Cel Veşnic Tânăr”, din nou în lume…

Un articol KSLCatalin,

dedicat tinerilor (atentie: cu varste intre 10 si 20 de ani, alaturi de care, cu ajutorul Lui Dumnezeu, am construit case parohiale, troite, am ajutat la manastiri si hramuri, ne-am bucurat carand roabe de beton si caramizi impreuna, zidind, tencuid… inghetand, murdari dar in permanenta si, deloc sfidator, zambind… si tuturor tinerilor din grupul Lacasuri Ortodoxe (astazi 8600 membri). La multi ani!


Ortodocşii ar trebui să se folosească de Ziua Îndrăgostiţilor, în misionarism, în loc să o respingă, consideră Biserica Rusă

Credincioşii ortodocşi trebuie să completeze în mod creativ Ziua Îndrăgostiţilor cu sensul ei creştin, mai degrabă, decât să acuze această sărbătoare, consideră Departamentul Sinodal pentru Tineret.

“Când dezaprobăm sărbătoarea Sfântului Valentin, devenim şi noi promotori ai contracepţiei. Oricum, în ce ne priveşte, putem spune că studii privind educaţia sexelor au avut loc şi anul trecut, în această zi, în unităţile de învăţământ din Pskov şi Celiabinsk”, a afirmat şeful Departamentului de Tineret, din filiala de Informare şi Publicitate, Ieromonahul Dimitri (Pershin) catre Interfax.

Conform preotului, misionarii ar trebui să se bucure, “întrucât atenţia publicului este axată pe un sfânt creştin, nu pe Venus, Amor sau pe Kamasutra indiană.”

“Este punctul nostru cheie, un nod important în dezvoltarea copaculului istoriei lumii. Acest sfânt a trăit cu adevărat. Conform tradiţiei Bisericii, Episcopul Valentin de Terni a condus tineretul păgân către filozofia Lui Hristos şi, pentru că a înfăptuit acest lucru, el a fost ucis în 258, împreună cu discipolii lui”, a amintit pr. Dimitrii.

Ieromanahul consideră că e frumos ca tinerii să se îndrăgostească şi să-şi scrie felicitări de Valentine’s. “O altă ocazie prin care putem să demonstrăm transformarea dragostei trecătoare pământeşti în cerească bucurie”, a mai spus el în continuare.

“Avem nevoie să învăţăm şi să remarcăm ocazia, dispoziţia, potenţialul Lui Dumnezeu, pe parcursul istoriei. Dumnezeu ne oferă noi posibilităţi, noi ferestre, noi motive pentru a reveni asupra tineretului nostru, pentru a discuta cu oamenii tineri, pentru a ne interesa şi a participa la preocupările acestora. Avem deci, un subiect de conversaţie cu copiii din şcoli, aşa încât trebuie să avem grijă şi să ştim ce să le spunem despre Sfântul Valentin şi despre dragoste”, este convins pr. Dimitrii.

Comentând cu privire la disputele şi luptele pe tema Zilei Îndrăgostiţilor, preotul a sugerat “schimbarea conversaţiei din discuţii asupra imoralităţii, în discuţii pe tema modului în care Dumnezeu, a început să vorbească cu noua sa creaţie, Adam: binecuvântându-l cu dragoste, cu iubire, cu puterea şi cu sensul conceperii şi naşterii de prunci prin cuvintele “înmulţiţi-vă şi umpleţi pământul.”

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.