Sfanta Paraschevi: PS Episcop Ambrozie ii acorda Mitropolitului de Kytros distinctia Vrednicia Vlasceana

Ieri, la sarbatoarea Sfintei Mucenițe Paraschevi, făcătoarea de minuni, Biserica parohiala din Elefterohori, Grecia, al carei paroh este preotul roman Nicolae Barbu, şi-a serbat hramul.

In seara de dinainte, dupa cum ati putut citi in paginile Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe [https://lacasuriortodoxe.ro/turism-pelerinaje/20073-episcopul-giurgiului-a-oficiat-slujba-vecerniei-in-elefterohori-grecia.html] , Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune, cu binecuvantarea Inaltpreasfinţitului Părinte Kir Kir Gheorghios, Mitropolit de Kytros, Katerini și Platamonas.

Ieri, cei doi episcopi ortodocsi au oficiat impreuna Sfânta Liturghie.

Conform informatiilor oferite de surse aflate in zona, Inaltpreasfinţitul Părinte Kir Kir Gheorghios a tinut un cuvant de invatatura, despre cinstirea deosebită, din cele mai vechi timpuri, a Sfintei Mucenițe Paraschevi:

“Au arestat-o, au dus-o înaintea judecăţii, iar tiranul a întrebat-o: – Eşti creştină? – Sunt creştină, a răspuns. – Te vom arunca în foc. Dacă vrei să trăieşti, închină-te la idoli. Atunci ea a răspuns, cu o vorbă înţeleaptă din Proorocul Ieremia: – Zeii, care nu au făcut cerul şi pământul, să piară (Ieremia 10, 11)”.

A urmat un cuvant al Preasfintului Parinte Episcop Ambrozie, care a marcat atat faptul că Sfânta Paraschevi a ales ca scop suprem fecioria, cat si misionarismul acesteia.

“Plină de râvnă dumnezeiască a lucrat ca misionar, mergând din ţară în ţară, cu inimă înflăcărată răspândind cuvintele lui Hristos Domnul şi atrăgând ca un magnet mulţimi de oameni la sfânta noastră credinţă”, a arătat Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

La finalul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Eparhiei Giurgiului a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Gheorghios pentru invitația de a fi prezent la manifestările prilejuite de hramul bisericii, oferindu-i în semn de aleasă preţuire distincţia eparhială “Vrednicia Vlăsceană” şi Albumul Catedralei Episcopale din Giurgiu.

La rândul său, Mitropolitul de Kytros, Katerini și Platamonas şi-a exprimat bucuria pentru coslujirea la acest mare eveniment, oferindu-i Episcopului Giurgiului o camilafcă, o icoana a Sfantului Paisie Aghioritul, o icoană a Sfintei Mucenițe Paraschevi si un toiag arhieresc.

Conform aceleiasi surse, la eveniment au fost prezente numeroase oficialităţi locale, printre care și Dl. Evanghelos Lagdaris, Primarul de Eghinio – Pierias, căruia Preasfintitul Ambrozie i-a oferit Albumul „Mănăstirea Comana – Istorie, Sfinţenie, Veşnicie”.

Evenimentul a fost prezentat pe larg de presa din strainatate, iar un articol cuprinzator pe aceasta tema, continand mai multe fotografii, puteti gasi dand click AICI! [https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/2027-arxieratiko-sulleitourgo-gia-tin-agia-paraskeui-stin-im-kitrous#]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.