publicat în: Arhivă

Sub supraveghere stricta: copie a Manuscriselor de la Marea Moarta, afisata in premiera

O copie a Cărții Plângerii din colecția Manuscriselor de la Marea Moartă a fost expusa la Muzeul Tinuturilor Biblice pentru prima dată, conform IAA. Expunerea a avut loc doar de Tisha B’Av, pana duminică seara.

Sulul de pergament este pastrat sub supraveghere extrem de stricta. Cartea Plangerilor (aicha) trateaza distrugerea Templului din Ierusalim, același eveniment care este pomenit în fiecare an de Tisha B’Av.

Tisha B’Av sau Ziua a 9-a lunii Av este o zi de post în religia iudaică, stabilită de învățații talmudiști în amintirea distrugerii Templului din Ierusalim – a celui dintâi Templu – în anul 586 î.e.n de către babilonienii conduși de regele Nabucodonosor, și a celui de-al doilea Templu, în anul 70 e.n., de către romanii sub ordinele lui Titus.

Instituirea postului își are originea în cuvintele profeților lui Israel. În ziua a 9-a a lunii Av se ține postul cel mai greu dintre cele patru posturi în amintirea distrugerii Templului. Ea reprezintă culminarea perioadei de doliu de trei săptămâni, cunoscuta sub numele Bein Hametzarim.