Descoperire: pentru prima oara, puii de gaina au inceput sa fie consumati in masa in Israel

Un oras antic si abandonat din Israel a dezvăluit o parte din istoria modului in care puii de gaina s-au transformat într-unul dintre pilonii dietei moderne occidentale.

Orașul, acum sit arheologic, poarta numele de Maresha. Acesta a înflorit în perioada elenistică dintre 400-200 înainte de Hristos.

“Sit-ul era situat pe o rută comercială între Ierusalim și Egipt”, spune Lee Perry-Gal, o studenta la doctorat in cadrul Departamentului de Arheologie al Universitatii din Haifa. “Ca rezultat, a devenit un loc de întâlnire al culturilor, cum ar fi New York City”, a continuat ea, conform publicatiei tematice “NPR”.

Nu cu mult timp în urmă, arheologii au dezgropat ceva neobișnuit: o colecție de oase de pui.

“Acest lucru a fost foarte, foarte surprinzator”, spune Perry-Gal. Cu toate acestea, nu este un lucru surprinzător faptul că puii de găină traiau aici. Există dovezi că oamenii cresteau pui, de mii de ani, începând din Asia de Sud și China.

În Maresha, însă, ceva este diferit. Sit-ul conține mai mult de o mie de oase de pui. “Ele au fost foarte, foarte bine conservate”, spune Perry-Gal, ale carei rezultate apar in “Proceedings” – Academia Nationala de Stiinte.

Perry-Gal a putut, astfel, zari urme de cuțit de macelarie. Sunt de două ori mai multe oase de păsări de sex feminin decat masculin. Acesti pui, aparent, au fost crescuti pentru carnea lor, nu pentru lupte de cocosi sau ritualuri de sacrificare.

Perry-Gal spune că ar putea exista multe motive pentru care oamenii din Maresha s-au decis să mănânce pui. Poate ca, în climatul mediteranean uscat, oamenii au învățat mai bine cum să creasca un numar mare de pui în captivitate. Poate puii au evoluat, fizic, și au devenit mai atractivi, ca hrană. Dar Perry-Gal crede că o parte din motive constau intr-o schimbare a modului in care oamenii priveau alimentele. “Aceasta este o chestiune de cultură”, spune ea. “Trebuie să se fi decis sa manance pui, de acum”.

Astfel, in istoria bucătăriei umane, Maresha poate marca un punct de cotitură. Cu aproape un secol mai târziu, romanii începeau sa răspândeasca obiceiul consumarii puilor in imperiul lor. “Din acest moment, vom vedea pui peste tot în Europa”, spune Perry-Gal.

Puii sunt consumati peste tot, astazi, într-adevăr. Este carnea cea mai frecvent consumata in America. La nivel global, este a doua, dupa porc, dar se apropie rapid. In urmatorii cinci ani, oamenii o vor mânca, probabil, mai mult decât oricare alta carne.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.