Cea mai veche pictograma din lume, descoperita in Turcia: inmormantare in cer

Sit-ul Göbeklitepe din Turcia, care gazduieste cel mai vechi templu din lume, ar putea gazdui si prima pictogramă din lume, reprezentata de o scenă gravata pe un obelisc. Prin pictograma, se intelge un desen sau un șir de desene simbolice, sugestive, prin care sunt redate obiectele și ideile, în unele sisteme primitive de scriere.

Scena de pe obelisc, descoperita în timpul săpăturilor din Göbekli Tepe, o asezare veche de 12.000 de ani, din provincia sudica Șanlıurfa, ar putea fi prima pictograma a omenirii, conform cercetatorilor, citati de agentia Anadolu.

“Scena de pe obeliscul descoperit în Göbeklitepe ar putea fi interpretată ca prima pictogramă, pentru că descrie un eveniment tematic. Aceasta descrie un cap de om sub aripa unui vultur și un corp uman fără cap, in josul obeliscului (stelei)”, a declarat directorul Muzeului Șanlıurfa și sef de excavare la Göbeklitepe, Müslüm Ercan, conform publicatiei Hurriyet.

Ercan a spus ca artefactele găsite in Göbeklitepe furnizeaza informații despre traditiile stravechi de înmormântare.

“Nu au existat morminte acum 12 000 de ani. Cadavrele erau lăsate în aer liber și răpitoarele le mâncau. În acest fel, oamenii credeau ca sufletul merge la cer”, a adăugat el.

Ercan a declarat că traditia a fost numita “înmormântare în cer”, și a fost descrisă în obeliscurile din Göbeklitepe – sit care gazduieste cele mai vechi temple cunoscute in lume.

Ercan a declarat că Göbeklitepe a servit drept centru religios, investigatiile geo-radar aratand prezenta a 23 de structuri de templu in regiune.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.