Micii mari mestesugari din nou la Sibiu!

În perioada 29 iulie – 2 august 2015, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului găzduieşte cea de a XX-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei “Meşteşuguri artistice tradiţionale”. Evenimentul, in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe, este organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu şi în colaborare cu Institutul Confucius Sibiu. Proiectul cultural este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Ediţia din acest an reuneşte 200 de participanţi, din toate judeţele ţării, dar şi din străinătate din ţări ca Bulgaria şi Federaţia Rusă. Au confirmat prezenţa la Olimpiadă două grupuri de elevi din Federaţia Rusă (Muzeul de Etnografie din Sankt-Petersburg) , grupuri axate pe confecţionat păpuși, brodat, pictură lemn. De asemenea, din Bulgaria vor fi prezenţi cei mai talentaţi elevi de la liceul Aprilov din Gabrovo. Aceştia vor participa la workshop-uri alături de colegii lor din România.

De joi, 30 iulie, până duminică, 2 august 2015, micii meşteşugari, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor instala şi vor întreţine, practic, ateliere interactive prin gospodăriile din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. În zilele de vineri, 31 iulie şi sâmbătă, 1 august participanţii se vor îmbrăca în portul popular specific zonei de provenienţă şi vor socializa cu publicul vizitator în Piaţa Mică, la Casa Artelor.

Toţi participanţii sunt înscrişi în cadrul unor probe/ ateliere de ţesut, sculptură lemn, metaloplastie, încondeiat ouă, confecţionat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, brodat, modelat ceramică, olărit.

Şi în acest an, se va desfăşura în paralel cu Olimpiada cea de a VII-a ediţie a Taberei de meşteşuguri „Fără limite – Împreună întru tradiţie”, dedicată copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi din întreaga ţară. În acest an vor fi alături de noi elevii de la Asociația Diakoniewerk Sibiu și Fundația ”Un copil, o speranță” Sibiu, precum și participanți din afara județului. Participanţii vor învăţa de la cei mai iscusiţi meşteri populari să realizeze obiecte de inspiraţie tradiţională şi vor cunoaşte patrimoniul Muzeului ASTRA îndrumaţi de ghizi.

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Info text & responsabil acţiune C.N.M. ASTRA: Elena GĂVAN, muzeograf C.N.M. ASTRA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.