Ucraina – dezvaluiri surpriza, de ieri si de azi: pe cine vrea Papa Francisc, acum, sa beatifice…

În 1941, șeful Bisericii Greco-Catolice din Ucraina, Mitropolitul Andrei Shetitsky (Andrei Setitchi), saluta și sprijinea ocuparea Lviv-ului.

Pe 5 iulie 1941, în mesajul său, el scria:

“Prin voința lui Dumnezeu Cel Atotputernic și Milostiv, începe o nouă eră în viața țării noastre. Armatei germane victorioase, care a ocupat aproape întreg teritoriul, bun venit cu bucurie și recunoștință pentru eliberarea de inamic”.

Pe 23 septembrie 1941, după ocuparea Kiev-ului de către germani, el i-a trimis o scrisoare de felicitare lui Hitler, în care a spus:

“Aduc Excelentei Voastre felicitări sincere pentru stăpânirea capitalei Ucrainei, orașul de aur de pe Nipru – Kievul. Biserica Greco-Catolica Ucraineană cunoaste sensul acestei mișcări puternice a poporului german, sub conducerea dumneavoastră . Mă voi ruga lui Dumnezeu pentru binecuvântarea victoriei, care ar garanta o pace durabilă pentru Excelenta Voastra, armata germană și poporul german”, informeaza publicatia “Накануне”.

Iar acum… Biserica Romano-Catolică se pregătește sa-l “glorifice” pe Andrey Shetytsky, conform unui raport RIA Novosti.

Papa Francisc a aprobat declarația “Virtuți eroice” pentru 8 figuri proeminente ale Bisericii Catolice, in cadrul procesului de beatificare, inclusiv pentru fostul Arhiepiscop Suprem de Lviv, Mitropolitul Andrey Sheptytsky.

După cum a raportat, vineri, biroul de presă al Vaticanului, Francisc l-a invitat pe prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, Cardinalul Angelo Amato, sa publice decretele respective.

Mitropolitul Andrei Shetytsky a condus Biserica Greco-Catolică Ucraineană între anii 1901-1944. Acum, pentru beatificarea acestuia, mai este nevoie de o recunoaștere oficială a unei minuni.

Mitropolitul Andrei a susținut în mod constant separarea Ucrainei de Rusia, nu numai administrativa, dar și bisericeasca.

În 1944, imediat după intrarea armatei sovietice in Lviv, Mitropolitul Sheptytsky i-a trimis un mesaj de felicitare si lui… Stalin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.