Respectati-va Episcopul, ca pe o icoana vie a lui Hristos!

“Un creștin trebuie sa-l priveasca pe Episcopul său cu o privire crestina, nu cu una profana”, sustine Arhimandritul Placide Deseille, o mare autoritate in Biserica Ortodoxa din Franta.

In continuare, acesta a explicat cu ocazia unei predici recente:

“Episcopii și cei pe care ii hirotonesc pentru a participa la lucrarea lor, preoții care au grija de parohii, au sarcina esențială de sfințire a poporului creștin. Acesta este motivul pentru care episcopii sunt ca icoane vii ale lui Hristos, indiferent de sfințenia lor personala.

Dacă ei nu sunt vrednici de slujirea încredințata lor, ei vor raspunde in fata Domnului, dar asta nu inseamna ca ei nu ar mai trebui să fie permanent respectati ca icoane vii ale lui Hristos, și sa fie cumva priviti cu o privire pur omeneasca.

Acum catva timp, am intrebat pe cineva care s-a plâns de episcopul său: “Dar ce este episcopul, pentru tine?” Și, după o clipă de ezitare, el mi-a răspuns: “Episcopul este președintele administrației eparhiale”.

I-am spus: “Nu! Episcopul este icoana lui Hristos, pentru eparhia sa”.

Un creștin ar trebui să aibă o privire crestina fata de episcopul sau, si nu una profană. În caz contrar, acolo va aparea o secularizare a Bisericii, care va denatura complet lucrurile.

Uneori, desigur, episcopul comite greșeli. Un episcop nu este un dictator care are întotdeauna dreptate, așa că este inevitabil ca un episcop sa comita greseli, iar credincioșii din acel moment trebuie să răspundă. Dar cum trebuie să reacționeze ei? Sa reacționeze creștineste, în spiritul credinței, si nu tratandu-l pe episcop ca pe un funcționar care a eșuat în îndatoririle sale; este inacceptabil pentru credincioșii ortodocși” – a continuat parintele, facand aluzie la un caz mai putin ortodox, in care credinciosii au ales sa faca petitii publice, fara a se sfatui in mod direct cu Episcopul in cauza.

“Episcopul trebuie să fie întotdeauna respectat; respectat, pentru că este, pentru eparhia sa, icoana vie a lui Hristos, ca starețul în mănăstire, și nu ca funcționarul public” – a incheiat acesta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.