Mini-era glaciara in anii 2030. Activitatea solara scade cu 60%, conform cercetatorilor

Un nou studiu al Royal Astronomical Society arata că Pamantul s-ar putea sa aiba parte de o “mini-epocă de gheață” (perioada glaciara) până în 2030.

Un nou model al ciclului solar a oferit date fără precedent, privind neregulile observate la ciclurile de cate 11 ani, obisnuite, ale Soarelui.

Noul model se bazeaza pe efectele dinamice din doua straturi ale Soarelui (o pereche de doua unde): unul aproape de suprafata, altul profund în zona sa de convecție. Modelul prezice o scadere de 60% a activitatii solare in anii 2030, asemanatoare perioadei mini-glaciare din 1645: mica eră glaciară a fost o perioadă între secolul al XIV-lea și jumătatea secolului al XIX-lea, în care a avut loc o scădere bruscă a temperaturii terestre în emisfera nordică. Această perioadă a fost precedată de o lungă perioadă cu temperaturi relativ ridicate, perioadă denumită Perioada medievală caldă.

Începutul secolului al XIII-lea a marcat începutul expansiunii suprafeței acoperite cu ghețari, până la faza maximă de expansiune, în jurul anului 1850, când temperaturile au reînceput să crească, favorizând astfel retragerea ghețarilor. Această fază de încălzire continuă și în ziua de azi, iar dacă nu se va petrece o inversiune de tendinte, o mare parte a ghețarilor va dispărea.

Inițial s-a crezut că mica eră glaciară ar fi un fenomen global, dar în prezent acest punct de vedere este văzut cu scepticism. Spre exemplu, reconstituind temperaturile medii din emisfera nordică din ultimii 1.000 de ani, nu se observă o creștere pronunțată a fenomenului de răcire globală. Din datele disponibile în prezent rezultă că temperaturile medii pentru perioada de referință au scăzut cu numai 1 grad Celsius.

În perioada 1645-1715, chiar în mijlocul micii ere glaciare, activitatea solară, așa cum reiese din studiul petelor solare, a fost extrem de slabă. Petele solare sunt considerate un bun indicator al intensității activității solare. Studiul lor este o practică milenară, însă în perioada micii ere glaciare, petele solare au fost mult mai rare și au existat ani în care nu s-a înregistrat nicio pată solară.

Oamenii de știință au identificat două cauze majore pentru mica eră glaciară: scăderea activității solare și creșterea activității vulcanice. În lipsa unor date concrete și definitive, există mai multe ipoteze care încearcă se explice cauzele fenomenului. Spre exemplu, cercetătorul american Ruddiman a propus o ipoteză conform căreia mica eră glaciară ar fi avut cauze antropologice. Cercetătorul speculează că depopularea Europei din timpul Morții negre și în consecință scăderea producției agricole ar fi favorizat reîmpădurirea și înmagazinarea unei mai mari cantități de carbon din atmosferă, fapt care ar fi dus la prelungirea micii ere glaciare.

In aceste zile, profesoul Valentina Zharkova din Adunarea Națională de Astronomie din Llandudno, citat de Ria Novosti, a prezentat rezultatele cercetarilor amintite mai sus, până în prezent neexistand modele care sa explice fluctuațiile remarcate de la un ciclu la altul.

Oamenii de stiinta si-au bazat modelul pe tehnica “analizei componentelor principale”, in cadrul Observatorului Solar Wilcox din California, analizand valorile a trei cicluri solare, in activitatea câmpului magnetic, din perioada 1976-2008, împreună cu datele legate de petele solare.

Modelul spune că perechea de unde, in 2030-2040, în timpul ciclului 6, va prezenta două valuri ce vor deveni de neegalat, iar acest lucru va duce la o scădere imensa a activității solare.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.