Patriarhia Ortodoxa a Antiohiei rupe comuniunea cu Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului

Va prezentam, mai jos, traducerea comunicatului transmis, in ultimele ore, de Secretariatul General al Patriarhiei Ierusalimului:

Patriarhia Ierusalimului isi exprimă tristețea, în urma deciziei recente a Patriarhiei Antiohiei, de rupere a comuniunii cu aceasta, și dorește sincer și onest să informeze celelalte Biserici Ortodoxe și credinciosii acestora, pe marginea urmatoarelor puncte:

– În primul rând, Patriarhia Ierusalimului, la invitația făcută de creștinii din Qatar, un teritoriu geografic din jurisdicția sa ecleziastică, l-a numit, în anul 1997, pe Arhimandritul Teofil (foto), Patriarhul de acum al Ierusalimului, preot slujitor, intr-un moment in care nu exista nicio biserică în zonă și nu exista nici celebrare liturgică. De atunci și până în zilele noastre, creștinii ortodocși din Qatar participa la Liturghie, primele fiind celebrate în case, iar din 2009, în Biserica cu hramul Sfantul Gheorghe, Marele Mucenic Biruitor și Sfântul Isaac Sirul, infiintata de Patriarhie, pe terenul donat de către Alteța Sa Emirul Hamad bin Khalifa Al Thani.

– În al doilea rând, regretatul Patriarh Diodor al Ierusalimului a efectuat o primă vizită pastorală in Qatar, în 1999, iar Preafericitul Părinte Teofil, Patriarhul Ierusalimului, a efectuat o a doua vizita patriarhala, în 2010. Pe parcursul acestei activități pastorale de optsprezece ani, dar, de asemenea, si înainte de aceasta, Patriarhia Antiohiei nu a fost prezenta acolo, și niciodată nu a contestat acest lucru. Protestele acesteia au aparut când Patriarhia l-a numit pe Arhimandritul Macarie, care slujea in această comunitate, din 2004, Arhiepiscop de Qatar. Patriarhia Ierusalimului, cu ajutorul lui Dumnezeu, a dezvoltat proiectul sau din Qatar, in cadrul unui centru inter-ortodox multilingv, deservind o comunitate estimata la aproximativ 12.000 de suflete, fara discriminare rasiala. Contrar acestei viziuni, Patriarhia Antiohiei trateaza problema pornind de la un fundament etnic, rasial, așa cum se vede în scrisoarea Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, și sugerează că “Patriarhul Ioan X al Antiohiei și al Intregului Rasarit este singurul patriarh recunoscut al comunității ortodoxe (Taife) din întreg Orientul Mijlociu și reprezintă comunitatea ortodoxă din toate țările arabe, inclusiv, spre exemplu, din Irak, Siria, Iordania, Liban, Ierusalim, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Iran”.

– În al treilea rând, Patriarhia Ierusalimului respinge în totalitate pretentia nefondată a Patriarhiei Antiohiei privind un presupus acord de modificare a titlului Arhiepiscopului Macarie de Qatar, decisa in cadrul unei reuniuni a directiei grecesti de afaceri externe ecleziale, din iulie 2013, invocând mărturii ale delegaților din Patriarhia Ecumenică și din Directia Afacerilor Ecleziale.

– În al patrulea rând, Patriarhia Ierusalimului rămâne ferm angajata in conciliere și dialog, poziție pe care a avut-o de la inceput, și propune instituirea unui comitet de experți în drept canonic, care să decidă pe aceasta problema, fără a întrerupe celebrarea Bisericii Ortodoxe din Antiohia, de dragul unității Bisericii Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.