Tendintele politice se schimba, dar Biserica ramane

Pe 5 iulie 2015, după Sfânta Liturghie oficiata in Biserica Icoana Maicii Domnului “Bucuria celor necajiti” din Moscova, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, președinte al Departamentului Patriarhiei Moscovei pentru Relații Externe Bisericesti, a vorbit în predica sa despre fostul Mitropolit al Kievului si al Intregii Ucraine, Vladimir, care a decedat pe 5 iulie 2014.

In cadrul predicii, acesta a amintit:

“Aș dori să spun câteva cuvinte, despre Preafericitul Părinte Mitropolit Vladimir al Kievului și al Întregii Ucraine. L-am cunoscut foarte bine. Am lucrat împreună în diverse instituții ecleziastice, inclusiv in Sfântul Sinod, pe cand era destul de sănătos pentru a participa la sesiunile acestuia. Am avut multe întâlniri cordiale, la Kiev și în alte orașe ucrainene.

Următoarele cuvinte din Sfânta Scriptură, ar putea fi folosite pentru a-l descrie pe Preafericitul Părinte Mitropolit Vladimir: “era făclia care arde şi luminează” (Ioan 5:35). Ne-am bucurat de lumina lui. A fost o perioadă dificilă, in care Domnul l-a însărcinat să conducă Biserica Ortodoxă Ucraineană: furtuni politice au facut ravagii în țară; schisma Bisericii a început, si nici pana astazi nu a fost inca depășită. La acea vreme, Guvernul Ucrainean declara că o țară independentă are nevoie de o Biserică independentă. Profitând de această idee, Mitropolitul Filaret al Kievului a creat un grup schismatic, care există si astazi”.

(…)

După ce a devenit capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în acele vremuri dificile, Preafericirea Sa Vladimir a fost întâmpinat cu dragoste de poporul ucrainean, pentru că era modest, amabil și umil. El putea ajunge cu ușurință la tot felul de oameni și, în același timp, a fost un om al rugăciunii și al spiritualitatii profunde. Pe când era încă suficient de sănătos, el oficia slujbe foarte frecvent, aproape zilnic, vizita eparhii și parohii. Credincioșii l-au iubit pe Primatul lor, a cărui smerenie a servit ca mărturie a faptului că forțele politice nu pot zgudui Biserica.Preafericirea Sa Mitropolitul Vladimir a fost un aparator zelos al unitatii Bisericii Ortodoxe Ruse, în cadrul granițelor ei canonice.

Mitropolitul Vladimir a înțeles că viața Bisericii nu se poate baza pe sloganuri politice, fiindca politicienii vin si pleaca, iar tendințele politice se schimbă, insa Biserica rămâne. Chiar și atunci când Biserica se confruntă cu presiuni enorme, ea trebuie să apere unitatea sa și ceea ce a acumulat pe parcursul mai multor secole.

Politicienii au exercitat presiuni asupra Preafericirii Sale Vladimir, spunându-i: “De ce ai nevoie de Moscova? Avem propria noastra Ucraina. Avem mii de parohii si o Biserica puternica. De ce nu ne separam? Vei deveni un patriarh, șeful al unei Biserici independente”. Cu toate acestea, el nu a cedat unor astfel de convingeri, a fost ferm în convingerile sale, și a răspuns cu umilință, că unitatea Bisericii nu poate și nu trebuie să fie subminata”.

(…)

“Când Dumnezeu l-a luat pe Preafericitul Părinte Mitropolit Vladimir în lacasurile Sale cerești, episcopii Bisericii Ortodoxe Ucrainene l-au ales, ca succesor al acestuia, pe Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie, care efectuează lucrarea primatului său cu același angajament in unitatea Bisericii.

Ucraina trece prin vremuri grele astăzi. Tinutul din estul Ucrainei suferă in urma unei lupte fratricide: mulți oameni au murit sau au fost răniți; sute de mii de oameni si-au pierdut casele lor. În această situație, Biserica Ortodoxa Ucraineana se confruntă cu mari presiuni, din nou… (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe)

Ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, a fost în mare parte cauzat de sprijinirea schismei de catre politicieni. Schisma n-ar fi crescut, cum este ea acum, dacă nu ar fi existat figurile politice care sa o sprijine și sa o hrneasca. Cu toate acestea, Biserica are promisiunea lui Hristos, că porțile iadului nu o vor birui. Iar acei oameni care servesc Biserica, cum ar fi regretatul Mitropolit Vladimir și Mitropolitul Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, care susțin unitatea Bisericii, în loc să urmeze tendințele politice, și-au dau seama că avantajul politic de moment va produce doar o fericire politica de moment.

Am auzit de multe ori, la știri, despre astfel de lucruri: ca guvernatorul a fost demis, că Primul-Ministru demisioneaza… Politicienii au putere temporara și ar trebui să fie conștienți de acest lucru. Ei ar trebui să realizeze că Domnul le-a dat puterea de a lucra in posturile lor, pentru o perioadă limitată, și apoi să o cedeze altora. Ei nu trebuie să lucreze impotriva Bisericii lui Hristos, care stă ferma și va ramane ferma până la sfârșitul timpului; ei nu trebuie să atenteze la unitatea Bisericii, pe care am moștenit-o de la Sfantul Print Vladimir, Intocmai cu Apostolii. Această unitate este mai presus de orice frontiere politice, mai presus de orice diviziuni și confruntări civile, iar noi toți, cei care trăim în Rusia, Ucraina, Belarus și in alte țări, o vom consolida.

Vom prețui întotdeauna memoria Preafericirii Sale Mitropolitul Vladimir, care si-a dedicat toată viața slujirii Bisericii, dedicat prosperitatii și unitatii ei”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.