Pe 14 iulie, la centrul de recreere al Universitatii de Stat din Tambov (foto), Rusia, va avea loc sfințirea crucii memoriale amplasate pe locul in care, in secolele XVII-XVIII, s-a aflat Manastirea Sfanta Treime – Tsninsky, pe care istoricii o numesc “avanpostul sudic al Rusiei Ortodoxe.
După un an, în zona, se va construi o capelă și apoi se va trece la restaurarea Mănăstirii Sfanta Treime-Tsninsky, care, după cum a subliniat parohul Vladislav Iuriev, este chiar mai veche decât Tambov-ul.
“Mănăstirea a fost întemeiată de călugării ortodocsi misionari, în 1615, iar pe hărți, mai mult timp, era desemnata ca fiind cel mai sudic punct al Rusiei ortodoxe” – a declarat acesta.
In sud, au existat mai multe triburi nomade, iar manastirea a trebuit intotdeauna sa se apere, trebuind să reziste asediului, cum a fost cazul rebelilor sub conducerea lui Stepan Razin, în 1670. Apoi, manastirea a fost aproape complet incendiata, dar a fost reconstruita rapid.
În secolul al XVIII-lea, manastirea a fost inchisa, iar in cateva decenii s-a distrus lent.
“Mănăstirea Sfânta Treime-Tsninsky este un monument unic al Creștinismului și al istoriei Patriei noastre” – a spus Mitropolitul Teodosie de Rasskazovsky și Tambov. La acea vreme, mănăstirile erau centre de educație, de alfabetizare, de arta, aducand laolalta experiențele agronomica și medicala, raspandind cunoștințe în rândul populației. Sper ca restaurarea mănăstirii sa restabileasca adevărul istoric și dreptatea, pentru stramosii nostri eroi”.