NASA ia in considerare posibilitatea unei misiuni cu echipaj uman spre Marte, dar va trimite mai întâi o alta formă de viață: bacterii microscopice, care ar putea deveni ingineri biologici ai ecosistemului planetei, ceea ce ar face ca planeta sa devina mai locuibila.
Proiectul a fost pentru mult timp un vis stiintifico-fantastic. Procedura, teoretic, presupune modificarea artificiala a atmosferei unei planete si a climei, pentru a deveni mai permisiva pentru viața umană.
Întrebarea care s-a pus întotdeauna, a fost: Cum? Bombardam stratosfera cu particule care ar putea ajuta la producerea de gaze? O propunere similară a fost făcută pentru a rezolva problema încălzirii globale a Pământului si a efectului de sera. Sau le aruncam în ceva asemanator unui ocean de apă, pe suprafața planetei, si tragem sperante?
Agentia a inceput finantarea cercetarii, pentru a putea trimite “organisme-pionier care sa construiasca un ecosistem” pe Marte. Dacă totul merge conform planului, microorganismele ar putea fi folosite pentru a face putin mai bun traiul unui viitor astronaut care ar urma sa paseasca pe Planeta Rosie.
Bacteriile pot fi plantate în solul marțian de un robot. Interacțiunile dintre bacterii si argila arida ar produce oxigen. Încet, dar sigur, o atmosferă locuibilă ar începe să se dezvolte.
Echipa NASA speră să utilizeze, de asemenea, conceptul de a asigura nevoia de apa. Dacă pungile de gheață ar putea fi găsite sub suprafata, organismele ar putea fi folosite pentru a debloca potențialul apei.
În acest moment, proiectul rămâne în faza de testare, oamenii de stiinta facand experimente cu diferiti microbi în interiorul unui recipient mic – cunoscut sub numele de “Incinta Marte” – care imita conditiile planetei. În funcție de gradul de succes, călătorii microscopici ar putea fi primii pamanteni care vad un răsărit de soare pe Marte.