publicat în: Arhivă

O strada cu numele unei personalitati catolice va fi redenumita in cinstea Patriarhului Pavle al Serbiei

O nouă stradă va purta numele Patriarhului Pavle (Stojčević, 1914-2009), de data aceasta în Zrenjanin, Voivodina.

Majoritatea membrilor Consiliului Local a votat pentru redenumirea strazii Strossmayer, cu numele: “Strada Patriarhului Pavle”. Viceprimarul din Zrenjanin, Saša Santovac, a subliniat faptul că, în acest fel, autoritățile municipale au demonstrat că acorda o importanță deosebită oamenilor care au marcat epoca modernă.

Patriarhul Pavle, a adăugat el, a devenit un exemplu de urmat pentru conducerea Bisericii, într-o perioadă dificilă și tragică a istoriei. Inițiativa schimbării numelui de stradă apartine Asociației “Să fim oameni” [o expresie a Patriarhului Pavle], creata acum doi ani.

Personalitatea Cardinalul Joseph Strossmayer – dupa care fusese denumita strada initial – a fost foarte controversata în rândul sârbilor. “El a vorbit despre unirea slavilor din sud, dar sub coroana habsburgică și sub patronajul și jurisdicția Papei de la Roma”, a spus unul dintre inițiatorii schimbării numelui străzii. Cu toate acestea, autoritățile comuniste iugoslave au avut o perspectivă pozitivă asupra ideilor lui Strossmayer.

Recent, unul dintre bulevardele orașului Novi Sad, din Voivodina, a primit si el numele Patriarhul Pavle (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).