Speculatii mass-media: lamuriri privind pretentia Catolicosatului Armean in fata Turciei

Va prezentam, mai jos, traducerea unui comunicat transmis de echipa juridica legala a Catolicosatului Armean de Cilicia, vizavi de unele speculatii aparute in mass-media. Catolicosatul de Cilicia a emis aceasta noua declaratie, pentru a clarifica toate ideile preconcepute legate de natura și scopul cererii sale, de restituire a sediului istoric din Sis (azi Kozan, în Turcia), în fața Curții Constituționale din Turcia (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“Procesul susține dreptul de proprietate și de închinare religioasă in Manastirea si Catedrala Sfanta Sofia, sediul Catolicosatului, din 1293 până in 1921. Pentru a se conforma procedurilor de restituire a proprietatii, in fața Curții Constituționale din Turcia, cererea a indicat o valoare provizorie estimată pentru proprietate. Cererea este însă clara și categorica in vederea returnarii bunurilor și restaurarii și utilizarii acestora in scopul închinarii religioase, iar această cerere nu poate fi îndeplinită prin plata unei compensații monetare.

Prin urmare, cererea prevede restituirea proprietății, și nicidecum despăgubiri.

Decizia Catolicosatului de a iniția acest proces a fost motivată de semnificația istorică și religioasă a acestei proprietăți, pentru Biserica si Poporul Armean. Există două motive legale, separate, pentru cerere; și anume (1) drepturile de proprietate ale Catolicosatului; și (2) drepturile religioase ale Catolicosatului. În timp ce drepturile de proprietate ale Catolicosatului pot ridica probleme de compensare, în conformitate cu legile și procedurile turce, drepturile de cult religios sunt o chestiune separată și pot fi remediate doar prin returnarea proprietatii, restaurarea și utilizarea sa pentru închinare. Aceasta este o cerere non-negociabila, care nu va fi retrasa în niciun caz.

Procesul a fost prezentat Curtii Constituționale a Turciei, satisfacand astfel cerința epuizării căilor de atac interne, drept o condiție prealabilă pentru orice recurs la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În cazul în care instanta turca nu este favorabila, sau în cazul în care Guvernul Turc nu returneaza proprietatea, Catolicosatul va contesta decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și va încerca să pună în aplicare drepturile, în temeiul Dreptului Internațional.

Procesul este o chestiune de mare complexitate și sensibilitate, iar procedurile juridice se vor desfășura în lunile si anii următori. Din păcate, nu pot fi dezvaluite toate detaliile și aspectele de procedură, în timp ce problema se afla încă în fața instanțelor judecătorești, deoarece acest lucru va aduce atingere solicitarii Catolicosatului. În această perioadă, comentariile neinformate și speculațiile din mass-media nu vor contribui la succesul acestei inițiative istorice împotriva obstacolelor numeroase pe care le va întâlni cu siguranta.

Catolicosatul va studia toate mijloacele posibile, în limitele legii, pentru a-si valorifica drepturile sale de proprietate și religioase, revendicand Scaunul sau istoric și recuperand moștenirea istorică a Bisericii si natiunii Armene”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.