Prezenta ecranelor de proiectie in bisericile ortodoxe naste controverse

Daca ne gandim la cateva ecrane de proiecție agățate in partea de sus (sau chiar in fata) a unui iconostas, proiectand textele rugaciunilor din timpul Sfintei Liturghii, primul imbold ar fi să sustinem ca utilizarea modernității ar trebui să fie, evident, un lucru bun.

In ultimul timp, insa, o astfel de problema a aparut si in sanul Bisericii Ortodoxe, dand nastere unor discutii aprinse. Oare, tehnologia ii va ajuta pe enoriași sa participe mai bine, astfel, la Sfânta Liturghie? Oare, toata lumea va reusi sa fie implicata pe deplin in închinare?

Ei bine, nu chiar – sau cel putin asa sustine un articol pe aceasta tema al Pr. Eidan Kavanah. “Acest plus de bine, intenționat, care s-a strecurat in închinarea noastră liturgică în ultimii ani, ar putea fi de fapt mai mult o piedică, decât un ajutor”, afirma articolul, explicand: “Scopul nostru în Liturghie, nu este acela de a recita fara minte rugaciuni, nici de a asculta pe cineva recitand rugăciuni, ci mai degrabă, este acela de a experimenta comuniunea cu Dumnezeu și cu Trupul lui Hristos. Cuvintele din rugaciune si cele cântate ar trebui să devină cuvintele noastre, exprimând gemetele inimii noastre. Textul liturgic nu ar trebui să fie privit ca niște incantații magice, pe care cineva le-a scris cu secole în urmă, ci mai degrabă, rugăciunile liturgice trebuie să fie internalizate și “mestecate” de către întreaga noastră ființă. Prin urmare, este mai puțin important să fii prins de incercarea de a urmari textul pe tot parcursul Liturghiei, și mult mai important să fii cu adevărat prezent în dansul liturgic al comuniunii”.

In cadrul aceluiasi articol, autorul incearca sa faca referire, de asemenea, la problema celor care nu sunt foarte obisnuiti cu textul rugaciunilor sau la catehumeni, la cei inca nebotezati.

“Mare problema! Toate bisericile ar trebui să se asigure că are cărți disponibile pentru noii veniți. Cu toate acestea, ceea ce ar trebui sa faca aceste texte puse la dispoziție, ar trebui să aiba scopul expres de a încuraja aceste persoane să participe la Liturghie, si nici macar ele sa nu permită să fie folosite ca tip de distragere de la ceea ce se întâmplă în jur”, afirma acesta, facand comparatie cu cazul in care, în timp ce vizionați un film, ati primi spre consultare un scenariu scris.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.