Biserica Minunii Inmultirii Painilor si a Pestilor, de langa Marea Galileii, atacata de incendiatori (video)

Incendiatorii au atacat in ultimele ore Biserica Inmulțirii Pâinilor și a Pestilor din Tabgha, la ora 3:30 a dimineții. Mai multe insemne cu graffiti, lăsate la locul faptei, ofera indicatii asupra atacatorilor, care par a fi evrei. Poliția a arestat și eliberat deja 16 suspecți, toți minori, din așezările evreiești din Cisiordania. Insemnele cu graffiti sustin: “Zeii falși vor fi indepartati”, facand referire la o rugăciune evreiască, dar fiind în concordanță si cu atacuri similare din trecut.

The Times Israel are un raport recent mai extins pe aceasta tema. Jerusalem Post oferă un videoclip de 1 minut cu clădirea distrusa. Primul-Ministru Netanyahu a condamnat atacul, iar un consilier al bisericii catolice indică faptul că grupurile de pelerini au în vedere deja anularea călătoriei lor.

Biserica este faimoasa pentru cel mai frumos mozaic al sau, vechi, reprezentand cele 5 pâini și cei doi pești (foto). Cea mai veche înregistrare cunoscuta a acestui loc al minunii dateaza din vremea Egeriei (381-384), iar prima biserică a fost construită în anul 350.

Un secol mai târziu, o altă clădire a fost ridicată, cu o podea din mozaic acoperind aproximativ 500 de metri patrati, din care jumătate se pastreaza pana astazi. Prezentul sit a fost redescoperit în 1932, iar biserica actuală finalizată în 1982.

Tabgha mai este cunoscuta si ca Heptapegon, el-Oreme, En Sheva. La vest de Capernaum, asezarea este ceea ce Josephus a numit “Fântâna Capernaum-ului”. Este fără îndoială un loc de pescuit popular al localnicilor, datorita celebrelor sale “șapte izvoare”. Heptapegon (astăzi Tabgha) este loc tradițional, datorita mai multor episoade din lucrarea lui Iisus. Tabgha este locul traditional al chemarii ucenicilor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.