O noua victorie impotriva Statului Islamic alarmeaza Turcia

Conform agentiei Ansa, sute de civili au început să se întoarcă, ieri, la Tal Abyad, un oraș sirian aflat la granița cu Turcia.

Miscarea a devenit posibila după ce o coaliție între forțele kurde YPG și rebelii Armatei Siriene (FSA) a cucerit orasul, marti, din mainile Statului Islamic, după o ofensivă de trei săptămâni.

Peste 20.000 de rezidenți au fost forțați să își părăsească locuințele și să caute refugiu în Turcia, din cauza luptelor și loviturilor aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA împotriva ISIS. Victoria coaliției, incluzand YPG, asemenea celei similare împotriva ISIS din Ayn Al-Arab / Kobane, un alt oraș aflat langa frontiera cu Turcia, la 60 de kilometri spre vest, a alarmat autoritățile turce. Președintele Recep Tayyip Erdogan a vorbit, în ultimele zile, despre “crearea unei structuri care amenință frontierele” Turciei.

Între timp, Viceprim-ministrul Bulent Arinc s-a alăturat celor aproximativ 15 grupuri armate ale opoziției siriene, care i-au acuzat pe kurzi de “epurare etnica’’ împotriva arabilor și turkmenilor din zona. Ankara a declarat că milițiile YPG sunt o parte a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a luptat împotriva autorităților turcești, din 1984.

Conform Ansa, reprezentantul ONU în Siria, Staffan Mistura, se afla în prezent la Damasc, în încercarea de a relansa eforturile diplomatice de incetare a conflictului. Marți, acesta s-a întâlnit cu Președintele sirian, Bashar Al-Assad, într-o zi în care mai multe rachete au fost lansate spre capitala, de catre rebeli, la doar câțiva kilometri vest de ea. Agenția de știri de stat a raportat că 10 civili au fost uciși și alti 25 răniți.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.