Publicat pe 18.06.2015

Misterul vietii? Astronomii sustin ca tocmai au descoperit cele mai vechi stele din Univers

Un grup de oameni de stiinta afirma ca a descoperit o veche generație de stele, responsabile de reactiile in lant care ar fi dus la crearea vietii in Univers.

 

Cu cat oamenii de stiinta privesc catre părți mai îndepărtate ale Universului, în fapt, cu atat ei privesc mai inapoi in timp (data fiind intarzierea cu care lumina/imaginea ajunge pana la noi, conform vitezei luminii). Deci, atunci când echipa de astronomi, condusă de David Sobral, de la Universitatea din Lisabona, și Observatorul Leiden din Olanda au început să examineze galaxia aflata la 12 900 000 000 ani lumina, ei au dezvaluit, de fapt, ceea ce se crede ca ar fi fost prima generație de stele, formata la doar 800 de ani de la Big Bang.

 

Spre deosebire de stelele moderne de astazi, care constau din mai multe elemente, stelele vechi nu aveau decat hidrogen, heliu și urme mici de litiu. Generația, numita Populația III, ar contine stele care ar fi fost de sute de mii de ori mai masive decat soarele nostru, aprinzandu-se si stingandu-se (murind) relativ repede.

 

Oamenii de stiinta cred că explozia stelelor Populației (Generatiei) III ar fi putut lansa în spațiu elemente care sa fi provocat un lant de reacții termonucleare. Aceste reacții au condus la urmatoarele generații de stele, care au contribuit la îmbogățirea cosmosului cu elementele necesare vieții, cum ar fi oxigenul, carbonul și fierul.

 

Grupul de astronomi sustine, acum, ca a descoperit semne ale acestor stele de primă generație, într-o galaxie descoperita recent – Cosmos Redshift, sau CR7. Concluziile studiului au fost publicate, in ultimele ore, în Jurnalul american de Astrofizică.

 

Folosindu-se de Telescopul imens al Observatorului de Sud din Chile și de Observatorul Keck din Hawaii, printre altele, grupul a descoperit ca CR7 ar conține un nor luminos albastru, care constă numai din heliu și hidrogen. Galaxia este de trei ori mai luminoasa decat oricare alta galaxie cunoscuta.

 

Potrivit constatărilor, galaxia conține stele din Populația III și Populația II, care au mai multe elemente decât generația anterioară, dar mai puține decât cele din ziua de astazi.

 

“Prin descoperirea naturii CR7, bucată cu bucată, am înțeles nu doar ca am gasit, de departe, cea mai luminoasa galaxie îndepărtată, ci, totodata, am realizat că avem de-a face cu caracteristicile Generatiei III de stele”.

 

“Aceste stele au fost cele care au format primii atomi grei, care în cele din urmă ne-au permis să fim aici”, a adăugat el.

 

Cu toate acestea, chiar dacă norul albastru din CR7 nu contine metal, cum se presupune ca ar trebui sa fie vechile stele de Generatie III, totusi studiul a constatat că… restul galaxiei are o alta culoare, similară cu cea a stelelor mai evoluate. Cercetatorii incearca sa gaseasca explicatii, in prezent, pentru aceasta “anomalie”.

 

Până atunci, echipa continua sa sustina ca, prin concluziile sale, ar putea aduce noutati in domeniul misterelor stelelor vechi și al modului în care acestea ar fi pregatit calea spre viață.

 

 

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Ajutaţi Mânăstirea Halmyris

Orice sumă ca ajutor poate fi depusă prin mandat poștal.

Adresa: Mânăstirea Halmyris, Murighiol, Tulcea, România
Pr. Arhim. Stareț Iov (Ion Archiudean)

Mai multe informații puteți afla pe

www.ManastireaHalmyris.ro și www.SfintiiEpictetSiAstion.ro

Slujbe live la duminici și sărbători

Transmisiuni in direct - slujbe

Vă anunţăm noutăţile

Parteneri

 

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți accesa conținutul Lăcașuri Ortodoxe EXCLUSIV prin e-mail, în sistem gratuit privat.