Patriarhia Ierusalimului, obligata de instanta israeliana sa plateasca 3 milioane de dolari

Un tribunal israelian a ordonat Bisericii Ortodoxe Grecești din tara să plătească un total de 2,9 milioane de dolari, ca taxe datorate unui avocat local. Suma va acoperi costurile mai multor cazuri datând din 2002.

Avocatul israelian Moshe Lipke a susținut că Biserica îi datora 11,3 milioane șekeli, pentru reprezentarea Patriarhiei Ortodoxe Grecești din Ierusalim în tranzacțiile imobiliare, precum și într-o dispută furtunoasă cu fostul Patriarh Irineos. Tribunalul din Tel Aviv a decis în favoarea lui, ieri, in urma unui proces.

Conform stirilor locale, cea mai veche factura emisă de avocat, pentru serviciile prestate catre Biserica Ortodoxă Greacă, datează din noiembrie 2002, și a fost legată de un apartament de lux in Jaffa, Israel. Cele mai recente datează din 2005 și au fost legate de indepartarea lui Irineos (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

După demiterea lui Irineos de pe Tronul Patriarhiei Ortodoxe Grecești, Theophilos al III-lea (foto) a fost ales ca patriarh, in august 2005. Irineos ar fi fost indepartat din cauza implicării sale într-o afacere de mai multe milioane de dolari cu investitorii evrei, care au cumpărat o parte din terenurile Bisericii, în zona ocupata din Ierusalimul de Est.

În momentul de față, Biserica Grec-Ortodoxă este cea mai mare și mai bogata Biserica creștină din Țara Sfântă. Numărul creștinilor ortodocși din Țara Sfântă este estimat la aproximativ 500.000. Ierarhia Bisericii este dominata de clericii greci, care de fapt exclud majoritatea araba din rândurile superioare ale Bisericii. Acest lucru reprezinta un punct de dispută fără sfârșit în Patriarhie, grecii fiind sustinuti în această privință de Guvernul Elen și de Patriarhul Ecumenic din Constantinopol (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.