Patriarhul Ortodox Sirian al Antiohiei se intalneste cu Papa Francisc

Incepand de astazi, si pana in data de 20 iunie, Mor Ignatie Afraim II, Patriarhul Ortodox Sirian al Antiohiei și al Intregului Rasarit, se va afla la Roma, pentru a se întâlni cu Papa Francisc.

Afraim II a fost ales Patriarh în 2014.

Biserica Ortodoxă Siriană are o structură patriarhală. Există comunități ortodoxe siriene in Siria, Turcia, Irak, Liban și Israel; și, in urma emigrarii, în Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Australia și Noua Zeelandă. Cea mai mare comunitate se afla în India. Biserica Ortodoxă Siriană Malankara este parte integrantă a Bisericii Ortodoxe Siriene și il recunoaște pe Patriarhul ortodox sirian al Antiohiei ca Patriarh Suprem. Catolicosul Bisericii Ortodoxe Siriene Malankara este Mor Baselios Thomas I, acesta facand parte din delegația care viziteaza Roma.

Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Siriene din Alep, Mar Gregorius Yohanna Ibrahim, împreună cu episcopul Paul Yazigi, din Biserica Grec-Ortodoxa din Alep, au fost răpiți in urma cu doi ani, la periferiile Alep.

Biserica Ortodoxă Siriană a suferit in urma tragediei Sayfo, atunci când o jumătate de milion de sirieni au fost uciși, la sfârșitul Primului Război Mondial; simultan cu violențele împotriva armenilor.

Biserica Ortodoxă Siriană, între Bisericile Ortodoxe Răsăritene, este foarte apropiata de Biserica Catolică. Declarația comună semnată de Papa Ioan Paul al II-lea și Patriarhul Mar Zakka I Iwas la Roma (23 iunie 1984), a recunoscut că cele două părți pretind aceeași credință în Hristos și au atribuit divergențele lor diversității culturale.

În noiembrie 1993, Comisia Teologică comună a Bisericii Catolice și Bisericii Ortodoxe Siriene Malankara a elaborat un acord privind căsătoria inter-religioasa, cunoscut astazi sub numele de “Contractul Kerala”. Acest acord a fost aprobat de către Papa Ioan Paul al II-lea și de Patriarh, la 25 ianuarie 1994, și a fost însoțit de o serie de directive pastorale.

Patriarhul se va întâlni cu Papa Francis, vineri, împărtășind un moment de rugăciune comună. El va avea, de asemenea, o întâlnire, la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și va face o vizită la mormântul Sfântului Petru.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.