De ce sarutam mana preotului?

De ce se saruta mana preotului?

Adevărata întrebare este: “De ce nu sarutam mana mai multor persoane?”. Obiceiul de a saruta mana preotului nu este un lucru excepțional, ci mai degrabă este o rămășiță a ceea ce altadată era un obicei perfect normal, demonstrand respect fata de bătrânii noștri, fata de femei etc.

Un articol, pornind de la o predica a Pr. paroh Andreas – Biserica ortodoxa Sfantul Arhanghel Gavriil – Ashland, SUA, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Sunt inca in viata, astazi, oameni care, cu siguranță, isi mai amintesc ca sarutarea mâinii era modul normal de aratare a respectului, nu doar fata de preoti, ci si fata de părinți, bunici, nași și altii de a caror autoritate depindem sau care ocupa o pozitie venerata în viețile noastre. Dispariția acestui obicei este parte a dezintegrarii societății creștine tradiționale, care s-a bazat pe ierarhie, umilință și respect. Acestea toate, bineinteles, fundate pe iubire, care nu poate exista fără respect.

Cand sarutam mana episcopului sau a preotului, nu facem asta in raport cu persoana preotului, ci cu slujirea sa sfanta. Preotul, ca om, este păcătos, dar preotul, ca preot, Il reprezintă pe Hristos; el este o icoană a lui Hristos.

In plus, deși mâna este nedemna, totuși ea atinge cele mai sfinte lucruri – Sfantul Sange si Trupul Domnului.

Mai mult, în ciuda nevredniciei sale, în Sfânta Hirotonire, aceasta a primit harul lui Dumnezeu de a darui si de a oferi binecuvântări duhovnicesti. De ce ne-am lipsi de binecuvântările Domnului, prin a nu cauta binecuvântarea preotului?

Prin urmare, cand ar trebui sa cerem o binecuvântare? Căutăm în mod obișnuit această binecuvântare ori de câte ori ii salutam sau ne luam ramas bun de la părinții noștri duhovnicesti. De asemenea, sarutam mâna dreaptă, atunci când primim rugăciunea de iertare, la spovedanie sau in alte rugăciuni. Atentie, insa, cu toate acestea, noi nu trebuie sa incercam sa sarutam mâna preotului la primirea Sfintei Împărtășanii, ca nu cumva să riscăm vreun accident cu Sfântul Potir si fiindca tocmai de aceea nu se saruta imediat dupa imparatasire nici macar icoanele: fiindca inca putem avea pe buze particele sau urme din Sangele si Trupul Mantuitorului, motiv pentru care se iau in gura, inainte de toate, mici bucatele de anafura.

Un articol, pornind de la o predica a Pr. paroh Andreas – Biserica ortodoxa Sfantul Arhanghel Gavriil – Ashland, SUA, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.