Cum a primit un oras o Icoana a Maicii Domnului. Procesiune aeriana si maritima (foto)

Ieri, in saptamana Tuturor Sfintilor Rusiei, la Sevastopol – cel mai mare oras al Republicii Crimeea – a avut loc un eveniment important. Mănăstirea de calugari Sfantul Clement, a orașului Kronstadt, a primit in dar o Icoana a Maicii Domnului “Binecuvantarea Cerurilor”, aceeași icoana in fata căreia, timp de peste 40 de ani, s-a rugat Sfântul Ioan de Kronstadt.

Icoana fusese sfintita in ziua de 12 iunie, la Catedrala Navala din Kronstadt, în prezența a… 240 de preoți și a 6 episcopi, dupa care a urmat o procesiune aeriana cu Icoana Maicii Domnului “Binecuvantarea Cerurilor”, deasupra si in jurul Sevastopolului, dintr-un elicopter.

Mai apoi, a fost organizata o procesiune cu aceeasi icoana, pe un vas maritim, in Golful Ahtiarskoy din Sevastopol.

Icoana va ramane in Manastirea Sfantul Clement, unde credinciosii se vor putea ruga in mod special pentru “menținerea păcii in binecuvantata Crimee, conform clericilor.

Conform unui studiu efectuat de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Icoana Maicii Domnului “Binecuvantarea Cerurilor” este serbata pe 6 martie si in Duminica Tuturor Sfintilor. Aceasta Icoana se afla pe iconostasul Catedralei Sfintilor Arhangheli din Kremlin – Moscova. Inainte, aceasta s-a aflat in Smolensk, fiind adusa la Moscova de catre fiica Printului lituanian Vitovoi, pe nume Sofia, atunci cand s-a casatorit cu Printul Vasile al Moscovei (1389-1425).

In Icoana, Maica Domnului este infatisata in intregime, cu un sceptru in mana dreapta si cu Pruncul Sfant pe bratul drept. Fecioara si Fiul sunt incoronati. Icoana este numita si „Cu ce nume te vom chema?”, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

In jurul Maicii Domnului si al Pruncului dumnezeiesc se afla raze stralucitoare, de slava revarsata. Icoana este ca o deschidere catre o alta lume, legandu-se de viziunea Sfantului Ioan Evanghelistul: „Şi s-a arătat din cer un semn mare: o femeie înveşmântată cu soarele şi luna era sub picioarele ei şi pe cap purta cunună din douăsprezece stele.” (Apocalipsa 12, 1)

In unele variante ale Icoanei, mai apar si Sfinti Ingeri, cu Piroanele, Sulita si Coroana de Spini din timpul Sfintelor Patimiri ale Mantuitorului.

Intrucat In aceeasi zi se sarbatoreste si o alta icoana facatoare de minuni din Moscova, Sestokovskaia, au existat unele confuzii intre cele doua Icoane. Mai exact, intrucat Icoana Sestokovskaia a fost gasita In flacarile unei vetre, razele din jurul Icoanei „Binecuvantarea cerurilor” au fost considerate flacarile care nu ar fi reusit sa arda Icoana Sestokovskaia.

De fapt, insa, este vorba despre doua icoane diferite, asemanatoare, in sensul ca Maica Domnului este prezentata ca Imparateasa, conform aceluiasi studiu, efectuat de Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.