Pomenirea unei tragedii: Atunci, mamele si-au aruncat copiii in rau, sperand ca vor fi cumva salvati…

Slujba de pomenire in Capitala americana, pentru cazacii rusi tradati de Aliati si repatriati

Una din paginile cele mai tragice din istoria diasporei ruse a fost marcată de o slujbă de pomenire, ce a avut loc luni, 1 iunie 2015, în Catedrala Sfântul Ioan Botezătorul, din Washington DC. Au fost pomeniţi zeci de mii de cazaci care au fost repatriaţi de puterile occidentale în URSS, în 1945.

“Mai multe parohii din diaspora comemorează trădarea Aliaţilor, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, faţă de zecile de mii de cazaci ruşi aflaţi la acea vreme în Occident şi care au fost repatriaţi în URSS. Ei crezuseră, cu naivitate, în colaborarea cu Hitler, şi că aceasta ar putea salva Rusia de sub jugul comunist “, a spus, pentru RIA Novosti Protopopul Victor Potapov. Acesta a mai menţionat că, “în cadrul acordului semnat la Conferinţa de la Yalta, Stalin a cerut, ca toţi cetăţenii sovietici găsiţi în Occident să fie repatriaţi în URSS. Am crescut ca emigrant, şi ştiu, din generaţia noastră mai veche, că Aliaţii s-au simţit obligaţi să execute acordul semnat cu Stalin”.

“Batalioanele de cazaci ruşi au predat armele în oraşul austriac Lienz. Ei credeau în Forţele Aliate şi nu s-au gândit niciodată că vor fi trădaţi de către acestea, pentru că ar fi fost trimişi la moarte sigură”, a mai spus Pr. Victor. “La sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie 1945, ofiţerii britanici i-au adunat pe liderii cazaci, spunându-le că vor fi trimişi pentru o consfătuire, apoi ca vor reveni la familiile lor. În realitate, nu a existat nicio astfel de consfătuire. Când cazacii au aflat adevărul, au cerut clericilor să săvârşească o Sfântă Liturghie. Dar britanicii şi-au pierdut răbdarea şi nu au permis ca slujba să continuie. Mulţi cazaci s-au sinucis atunci, mamele şi-au aruncat copiii în râu, sperând că vor fi, cumva salvaţi”.

Pr Victor a mărturisit că bunica norei sale a trecut prin tragedia Lienz. “Ea a reuşit în mod miraculos să-şi salveze copilul, aruncându-l în râu. Reuşind şi ea, în mod minunat să supravieţuiască, a reuşit să reunească familia mai târziu. Aceasta este o pagină tragică din istoria noastră, pe care nu o putem uita”, a mai menţionat Pr. Victor.

După slujba de pomenire, un film al regizorului de renume Alexei Denisov, pe tema tragediei din Alpi, a fost prezentat în sala parohiei. În timpul discuţiei ce a urmat, mulţi enoriaşi şi-au expus istoria propriilor familii şi soarta cazacilor din al Doilea Război Mondial.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.