200 de ani de la nasterea Sfantului Teofan Zavoratul

Zilele trecute, la Moscova s-a deschis o expoziție dedicata celor 200 de ani de la nașterea Sfantului Teofan Zavoratul.

Expozitia este prezenta în sala Rumeanțev a Departamentului de Cecetare a Manuscriselor din Biblioteca Naționala Rusa.

Expoziția a fost inaugurată de către Mitropolitul Clement de Kaluga și Borovo, responsabil cu Consiliul Editorial al Bisericii Ortodoxe Ruse, de Victor Molcianov, director de cercetare a manuscriselor Bibliotecii Naționale Ruse.

În cadrul expoziției, sunt prezentate documente originale biografice și lucrări ale Sfantului Teofan Zavoratul, alaturi de alte memorii și scrisori ale Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse, ale asceților ruși din secolul XIX, ale reprezentanților clerului eparhial.

O parte specială a expoziției este dedicată lucrărilor științifice de dinainte de revoluție, care reflectă poziția ierarhilor pe probleme teologice.

Sfântul Teofan Zăvorâtul, episcop, teolog și ascet a fost unul dintre cei mai populari scriitorii bisericești din secolul al XIX-lea. Lucrarile sale și scrisorile sale sunt publicate în Rusia in editii masive.

Sfantul Teofan a condus Academia Ecleziastică din Sankt-Petersburg, a fost membru al Misiunii Ecleziastice Rusă din Ierusalim și a condus capela Ambasadei Rusiei la Constantinopol.

În 1859 a fost numit episcop de Tambov și apoi, în 1863, de Vladimir. Din 1872, Sfantul Teofan Zavoratul a trăit ca pustnic, explicând decizia sa prin dorința de a fugi de vanitatea lumească și de a se dedica rugăciunii, dar și de a scrie lucrările sale duhovnicesti. În acest sens, el a susținut o corespondență vastă cu credincioșii: el primea zilnic până la 40 de scrisori, răspunzând tuturor și dandu-le sfaturi. Scrisorile de îndrumare spirituală au fost si ele publicate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.