Icoana lui Stalin naste reactii in Biserica Ortodoxa Rusa

Reprezentanții Arhiepiscopiei de Belgorod a Bisericii Ortodoxe Ruse au emis o declarație care denunță un tablou creat în stilul unei icoane ortodoxe, reprezentandu-l pe Iosif Stalin și alti generali sovietici din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

La începutul acestei săptămâni, mai multi oameni s-au adunat pe câmpul Prokhorovka, locul unei batalii-cheie din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, in regiunea Belgorod a Rusiei, pentru a organiza o ceremonie specială dedicata celor care au murit in lupta. Ei au afisat o pictura, intitulata “Sfânta Maica Suverana”, care il arata pe Stalin și mareșalii lui in Piata Rosie, sub privirea Mariei, Maica lui Hristos.

Pictura a fost purtata de vehicule, la locul bataliei, prin biserici și pe la monumente; un preot călugăr pe nume Athonogenes s-a rugat pentru eroii căzuți.

“Icoana” a dat nastere unor controverse, conducand la dezbateri legate de prezenta lui Stalin in ea, acesta jucand un rol esențial în distrugerea Bisericii, în 1930.

Răspunzând acestor controverse, Arhiepiscopia de Belgorod a atacat pictura, spunând că imaginea nu poate fi considerata o icoana, fiind o blasfemie:

“Deși pictura este realizata în stilul unei icoane, din mai multe motive ea nu poate fi considerata ca atare. În primul rând, niciuna dintre personalitatile istorice prezente in ea nu sunt considerate a fi sfinți canonizați de Biserica Ortodoxă Rusă. În al doilea rând, unii dintre cei prezentati în pictura au fost persecutori ai Bisericii”.

Arhiepiscopia a sugerat că pictura servește ca manifest și ilustrare a ideii de “religie civilă”, care se opune religiei revelate a Bisericii Ortodoxe.

Subliniind că nici preotul-călugăr Atinoghen nu este membru al Arhiepiscopiei de Belgorod, declarația Bisericii mai remarca, de asemenea, faptul că participanții la festivitățile de ieri nu au apreciat nici ei prezența picturii, “exprimandu-si confuzia și frustrarea, vizavi de punctele de vedere pseudo-religioase impuse acestora”.

Nu este prima dată în istoria Rusiei post-sovietice, cand unele figuri religioase singuratice și unii credincioși au încercat să amestece imaginea lui Stalin cu cea a Ortodoxiei. Un scandal s-a iscat in Sankt Petersburg, în 2008, pornind de la o pictura in care Stalin era pus alaturi de o sfanta ortodoxa canonizata in secolul 20: “Matrona si Stalin”. Prezența “icoanei” într-o biserică locală a dus la demiterea preotului care a afisat-o, în ciuda protestelor preoților care sustin ca Stalin a fost un om credincios.

Relațiile lui Stalin cu Biserica Ortodoxă Rusă au fost complicate. Pe de o parte, liderul a fost responsabil de persecuția îngrozitoare și aproape distrugerea Bisericii ca entitate socială în anii 1930, cu zeci de mii de preoți, călugări și călugărițe respinsi, închiși sau uciși, cu multe biserici închise, distruse sau transformate în muzee și depozite. Pe de altă parte, relațiile cu Biserica s-au imbunatatit seminificativ în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, când a reînviat ca organizație patriotică, o relație care a continuat până cand Nikita Hrușciov a lansat un nou val de persecuții, de data aceasta mai puțin brutal.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.