Ce inseamna Pogorarea Duhului Sfant… peste noi, cei de astazi? Trezirea!

În Ziua Cincizecimii, Duhul Sfânt s-a pogorat din Cer peste cei 120 de ucenici, aflati in camera de sus, transformandu-le viata. Ei au capatat dinamism, putere de sus, pentru ca acestia sa poata ajunge la plinătate, după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, și pentru ca ei să poată deveni marturisitori eficienti ai lui Hristos, într-o lume necredincioasă. De Rusalii, ei au început să facă imposibilul, prin puterea Duhului Sfânt, iar noi, Biserica, suntem un rezultat al muncii lor.

Traducere, dupa o inregistrare audio a unei predici in limba engleza a Parintelui Thaddaeus Hardenbrook, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin (din seria “Predica la Evanghelia traita aievea” – KSLCatalin)

Pogorarea Sfantului Duh nu ramane pur și simplu un eveniment al antichitatii creștine. Ea este o experiență duhovnicească, pusa la dispoziția fiecărui credincios, prin… Taina Mirungerii, după ce acesta primeste Botezul. Episcopul Kallistos Ware scria: “Mirungerea este o extensie a Cincizecimii. Același Duh, Care a coborât vizibil peste Apostoli, în limbi de foc, coboară acum invizibil peste noul-botezat. Prin Mirungere, fiecare membru al Bisericii devine profet și primește o parte din Preoția Impărătească a lui Hristos; toți creștinii deopotrivă, pentru că acestia sunt unsi cu Mir, sunt chemați să acționeze ca marturisitori conștienți ai Adevărului”.

Asta înseamnă că fiecare dintre noi primește aceeași Ungere Cereasca, odata cu momentul in care ni se administreaza Mirungerea. Epifania (aratarea Domnului) din Iordan a fost pusa la dispoziția celor 120, la Cincizecime, și ulterior fiecarui credincios. “38. Iar Petru a zis către ei: Pocăiţi-vă şi să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, şi veţi primi darul Duhului Sfânt.39. Căci vouă este dată făgăduinţa şi copiilor voştri şi tuturor celor de departe, pe oricâţi îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.” (Faptele Sfintilor Apostoli, 2)

Mărturia Bisericii timpurii arată că sigiliul darului Duhului Sfânt era acordat în mod obișnuit, prin punerea mâinilor, apostolilor și episcopilor, si prin ungerea cu Sfântul Mir. Biserica învață că, prin Sfintele Taine, crestinul experimenteaza in el însuși Tainele lui Hristos. De asemenea, el, în Biserică, retrăiește simbolic și mistic evenimentele istoriei mântuirii. Botezul, care este moartea și învierea în Hristos, reproduce în el evenimentul pascal, care este o naștere la o noua viață, “în Duhul sfințeniei”.

Mirungerea reproduce evenimentul Cincizecimii, salasluirea Duhului profeției, ca să împlinească misiunea în Biserică. Taina Mirungerii poate fi înțeleasă numai în lumina teologiei Sfântului Duh. El este darul completarii Tainei Sfintei Treimi. El este, de asemenea, darul pe care Domnul Înviat ni-l trimite de la Tatăl, pentru a perfecta activitatea de îndumnezeire în noi și pentru ca noi sa continuam misiunea Sa de marturisire în Biserică.

Cincizecimea nu a avut loc deloc accidental la Praznicul Corturilor, când evreii sărbătoreau primirea Legii pe Muntele Sinai. În fiecare zi a săptămânii, marele preot turna apă dintr-un ulcior de aur. Dar, în ziua a șaptea și ultima a sărbătorii, când toate noroadele se adunau la Templu, marele preot lua un ulcior de aur și încet începea să toarne. Și, în timp ce marele preot făcea acest lucru, mulțimile de oameni stateau in genunchi rostind din Isaia 12:

“2. Iată Dumnezeul cel tare al mântuirii mele; nădăjdui-voi întru El şi nu mă voi înfricoşa, că izvorul puterii mele şi cântarea mea de laudă este Domnul Dumnezeu şi izbăvirea mea.3. Veţi scoate apa cu veselie din izvoarele mântuirii4. Şi veţi zice în ziua aceea: “Lăudaţi pe Domnul, chemaţi numele Lui, vestiţi printre neamuri lucrările Lui, daţi de ştire că înalt este numele Lui!5. Cântaţi în strune pe Domnul, căci El a făcut fapte strălucite! Să ştie aceasta tot pământul!6. Săltaţi şi vă veseliţi locuitori ai Sionului, căci mare este în mijlocul vostru Sfântul lui Israel!”

Numai ca, Marele Preot înclina apoi ulciorul de aur, dar nicio apa nu curgea, pentru că Mesia Cel Promis încă nu a apărut. Cu toate acestea, exact in acel moment, promisiunea lui Mesia era turnata peste omenire, peste cei 120 de ucenici din camera de sus. Pentru ca Fiul, Care S-a Inaltat de-a dreapta Tatălui, trimite Duhul Sfânt.

Cincizecimea, Pogorarea Duhului Sfant, este, încă, astazi cu noi… Duhul Sfânt a fost în permanență prezent, de atunci, prezent cu noi, pentru a-i sfinti pe cei care poartă mărturisirea Învierii lui Hristos. Și El va fi cu noi până la sfârșitul timpului, cu toti cei care poarta cu ei marturisirea Învierii lui Hristos, cu cei aleși de Dumnezeu, pe care Duhul Sfânt ii sfințește, cu Biserica.

Rugati-va să experimentam “suflarea de vânt ce vine repede”, în viețile noastre (Faptele Sfintilor Apostoli 2,2)!

Traducere, dupa o inregistrare audio a unei predici in limba engleza a Parintelui Thaddaeus Hardenbrook (foto), pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin (din seria “Predica la Evanghelia traita aievea” – KSLCatalin)

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.