Patriarhul Daniel: preotul nu trebuie sa se gandeasca doar la ban. Transparenta si corectitudine in gestionare

“Adesea, în misiunea parohiei şi mănăstirii, azi, se confirmă adevărul evanghelic: ‘la Dumnezeu nimic nu este cu neputinţă’ (Luca 1, 37)” – a amintit, intr-un cuvant rostit in deschiderea lucrărilor Conferinței pastoral-misionare de primăvară a clericilor din Bucuresti si Ilfov, Patriarhul Romaniei.

In cadrul aceleiasi cuvantari, sub titlul “Să aducem lumină şi bucurie într-o lume confuză şi tristă – Misiunea parohiei şi a mănăstirii azi”, Patriarhul Daniel a tinut sa atraga atentia asupra faptului ca transparenţa şi corectitudinea preotului in folosirea resurselor financiare (banilor), poate transforma pozitiv modul in care este perceputa, astazi, misiunea parohiei.

“De obicei, modul de gândire al societăţii în care trăim limitează posibilitatea de acţiune, la aspectele economice, adică nu pot fi realizate acţiuni semnificative, acolo unde lipsesc resursele financiare”, a mai spus acesta, sfatuindu-i pe preoti sa nu se blocheze la acest nivel, ci sa depaseasca, cu curaj si credinta, barierele impuse de o astfel de gandire restrictiva, strict financiara.

“Reuşita misiunii ortodoxe de astăzi, fără a neglija totuşi buna gestionare a resurselor financiare, transcende această paradigmă restrictivă a limitelor economice, confirmându-se adevărul că, acolo unde există credinţă vie, comuniune de rugăciune şi de acțiune, curaj şi coresponsabilitate misionară, ceea ce poate părea la prima vedere un proiect prea dificil sau prea îndrăzneţ, se va transforma într-un act misionar benefic şi firesc al comunităţii”.

“Cu alte cuvinte” – a continuat sa explice Preafericitul Parinte Patriarh Daniel – “orice dificultate poate fi depăşită, printr-o abordare realistă şi duhovnicească, în acelaşi timp”.

“Acolo unde există credinţă, smerenie, comuniune şi coresponsabilitate în viaţa Bisericii, unde preoţii conlucrează cu credincioşii mireni, unde există transparenţă şi corectitudine în folosirea resurselor materiale, misiunea parohiei se transformă în act de mărturisire vie a iubirii, ajutorului şi lucrării lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor şi se confirmă adevărul că Hristos este în mijlocul nostru până la sfârşitul veacurilor (cf. Matei 28, 20)” – a atras atentia Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, in cuvantul rostit in Sala Mare a Palatului National al Copiilor – locul de desfasurare al intalnirii amintite.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.