Sfantul Ioan Rusul, sarbatorit in prima asezare monahala din Romania ridicata in cinstea sa

In ziua de 27 mai, Biserica Ortodoxa Romana il cinsteste in mod deosebit pe Sfantul Marturisitor Ioan Rusul, ale carui sfinte moaste se gasesc si in Episcopia Giurgiului, la Manastirea care ii poarta numele, aflata in localitatea Slobozia de Giurgiu.

Conform unor informatii oferite de surse din cadrul Episcopiei, in acest an, în altarul de vară al acestei mănăstiri, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolitul de Ruse, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și de Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurați de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi (vezi foto).

Cei prezenti la slujbă s-au putut închina la moaştele Sfântului Ioan Rusul si ale Sfantului Ioan Gura de Aur, care se pastreaza – de acum, intr-o racla noua – in biserica manastirii, dar si la părticele din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina și ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, aduse de la Catedrala Episcopală din Giurgiu.

Tot de la reprezentantii Episcopiei Giurgiului, aflam ca Mănăstirea “Sfântul Ioan Rusul”, din localitatea Slobozia de Giurgiu, a luat fiinţă la sfârşitul anului 2008, pe ruinele unei foste unităţi militare a Poliţiei de Frontieră Giurgiu, fiind prima aşezare monahală din ţara noastră ridicată în cinstea acestui sfânt militar.

Înfiinţarea lacaşului de cult are la baza “o dorinţă mai veche a Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, care s-a implicat foarte mult” ca, pe actualul teren, aflat la marginea localitatii, langa o frumoasa pădure, să se ridice o mănăstire, “care să fie pentru aceste locuri o oază de lumină duhovnicească pentru toţi cei care-i vor trece pragul” – astazi, devenita un punct de reper spiritual pentru credincioşi.

In prezent. starețul Mănăstirii Sfântul Ioan Rusul este Părintele Protos. Dr. Teodor Șerban.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.