Scandalul mumiilor egiptene – secretul mumiilor… goale

Un studiu efectuat pe mumiile de animale descoperite in Egipt a arătat că o treime dintre aceste mumii erau de fapt… goale. “Experții sunt de părere ca mai mult de 70 de milioane de animale au fost sacrificate ritualic de egipteni, pentru a promova o industrie uriașă, care a condus chiar la mumificarea unor specii pe cale de disparitie” – se arata intr-un raport citat de News Discovery.

Industria mumificarii animalelor, care a prosperat în Egiptul antic, pare sa fi avut, astfel, un secret care nu a fost dezvăluit aproape 3.000 ani: aproximativ o treime din ofrandele religioase atent împachetate sunt fara oase sau, în mare parte, goale.

Cercetatorii Muzeului si Universitatii din Manchester au ajuns la această concluzie, în urma unui studiu care a analizat mai mult de 800 de mumii de animale.

In cadrul proiectului, a fost scanata fiecare mumie de forma unui animal, de la pisici și păsări, la crocodili. Studiul va culmina cu lansarea unei expoziții la Muzeul Manchester, in ziua de 8 octombrie 2015.

Aproximativ o treime din artefactele radiate si scanate cu raze X și CT conține animale complete și remarcabil de bine conservate. O alta treime conține rămășițe parțiale, iar restul sunt pur și simplu goale.

Rezultatul a fost evidențiat într-un documentar BBC, sub titlul “scandalul mumiilor”.

Conform egiptologului Universitatii din Manchester, Lidija McKnight, care a facut o declaratie pentru BBC, “practic exista in ele material organic cum ar fi noroi, bete și stuf, din jurul atelierelor de imbalsamare și, de asemenea lucruri, cum ar fi coji de ouă și pene, care au fost asociate cu animalele, dar care nu sunt animale”.

Existau patru tipuri de mumii de animale: animale de companie care au murit din cauze naturale, îngropate cu proprietarii lor; fiare sacre, inchinate si răsfățate în viață, îngropate în morminte speciale, la moartea lor; animale care ar fi servit ca hrană pentru proprietarii lor în viața de apoi; și ofrande religioase, care reprezentau majoritatea acestora.

Având vieți mizerabile, scurte, aceste biete animale erau pur și simplu crescute pentru a deveni mumii – oferite zeilor într-un gest similar cu modul în care oamenii aprind astazi lumânări în biserici.

Practica a început încă din 3000 înainte de Hristos și a atins apogeul in perioada 650 înainte de Hristos – 200 dupa Hristos, când milioane de animale, cum ar fi câini și pisici, erau sacrificate de către preoții templului și mumificate.

Conform cercetatorilor, ar fi putut exista o supra-cerere care sa fi cauzat aceasta situatie.

McKnight consideră, insa, că procedura nu ar trebui să fie văzută ca un fals sau înșelătorie, intrucat cei afectati de asta probabil știau că nu au fost îngropate animale complet mumificate.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.