Despre ura, amatorism si falsitate in randul preotilor si credinciosilor, pe Internet (video)

Cum ne adresam celor din afara Bisericii: capcane, probleme și soluții posibile

Mai jos, va oferim traducerea discursului Annei Danilova, redactor-șef al publicatiei Pravmir, sustinut cu ocazia primei Conferințe Internaționale despre Media Digitala si Ingrijirea Pastorala Ortodoxa (2015). Pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, o traducere de: KSLCatalin.

“Cu mai multe decenii în urmă era extrem de dificil sa gasesti informatii exacte, ca să nu mai zicem interesante, despre Ortodoxie, în special în Rusia. Internetul si mass-media digitala au adus, acum, o situație în care fiecare este supraîncărcat cu informații de tot felul. Rata de distragere a atenției este periculos de mare, iar razboiul informational cucereste atenția publicului, 24 de ore. Concurența este dură. Este foarte greu să strecori ceva spiritual între aceste stiri.

Un alt semn distinctiv al mass-mediei este dificultatea tot mai mare în verificarea informațiilor – problema știrilor false. Nici macar cele mai importante agenții de știri din lume nu isi verifica informațiile de multe ori și nu sorteaza inventiile, de fapte.

În “societatea informațională deschisa” – cu dominația publicității politice și comerciale și “supraproductia de cuvinte” pe Internet, atunci când un cuvânt nu este neapărat adevărat, cand inflația de cuvinte este atât de mare și de rapidă – se observă o reală devalorizare a cuvintelor.

Poti juca acest joc fals-adevarat ore: ghici dacă o lege care interzice miorlaitul pisicii este adevarat sau fals. Dar, cum sa poti predica, convinge, motiva folosind cuvinte care sunt devalorizate cu fiecare zi? Putem spune noi ceva care sa se faca auzit și sa nu se scufunde în acest ocean de link-uri, de falsuri și reclame?

În primul rând, haideți să aruncăm o privire asupra lucrurilor care NU merg bine:

1. LIMBAJUL ARHAIC, complicat, din cărțile vechi scanate, reeditările predicilor vechi care exista online in același mod în care au fost pronunțate pentru enoriasii care merg la biserica in mod regulat, si care nu au nimic nou sau fascinant – de la “În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh”, pana la “Amin”- identic, fără paragrafe, fără emoții, fără viață. Astfel de texte abundă pe Internetul religios. Oamenii sunt fie indiferenți față de ele, fie convingerea lor legata de anacronismul și irelevanța Ortodoxiei le va fi întărită. Ce pot sa-mi spuna astfel de preoți, despre viața mea, incat sa fie si real si gata de pus in aplicare?

Mai mult, atunci când astfel de cuvinte neînsuflețite sunt rostite in cazul unei drame profunde sau al unei tragedii, cum este moartea unei persoane dragi, ar putea duce la traume severe și chiar la repulsie față de Biserică; când cineva care sufera, spre exemplu, aude de la un credincios o declarație indiferenta de genul: “OK, ar trebui să fii fericit că a murit; cine știe, poate că ar fi devenit un păcătos, iar acum este un înger”. Pana de curand, nu exista nicio carte ortodoxă care sa vorbeasca despre tragedia pierderii. Am petrecut mai mulți ani colectand povestiri si cuvinte ale unor preoți și credincioși, atât ortodocși cat și catolici, pentru a alcatui o carte care sa nu predice sau sa predea. Autorii au vrut sa planga cu cei care plâng și sa le spuna că Dumnezeu ramane cu noi.

2. DECLARATIILE PLINE DE AMATORISM ale reprezentanților Bisericii Ortodoxe pe teme non-religioase, științifice, submineaza credibilitatea Ortodoxiei [problema atinsa anterior, in cadrul unei conferinte, si de presedintele Agentiei de stiri Lacasuri Ortodoxe. Conferinta poate fi vazuta aici! target=“_blank”> [//www.youtube.com/embed/6PTqqtIXfdY[

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.