Manifestari in New York, in cinstea Sfantului Ierarh Rafael de Brooklyn

Cu binecuvântarea Mitropolitului Ilarion, primat al Bisericii Ortodoxe Ruse din afara granitelor, zilele trecute a avut loc comemorarea centenarului morții Sfantului Rafael de Brooklyn, in Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din localitate.

Episcopul Rafael (1860, Damasc – 1915, New York) este un sfânt foarte venerat în Biserica Rusă și in alte Biserici din America. El a fost un cleric și o figură publică remarcabilă a Brooklynului, la începutul secolului al XX-lea. Născut în Siria, Sfantul Raphael (Rafael) a studiat teologia la Halki, Turcia, și Academia ecleziastică la Kiev.

A predat la Academia Ecleziastică din Kazan și a fost paroh al unei biserici din Moscova.

Anul acesta, cu ocazia celebrarii centenarului morții sfântului (24 aprilie 2015), în Biserica Sfântului Ioan Botezătorul din Brooklyn, s-au adunat la rugăciune credincioși de diferite naționalități. În centrul bisericii s-a aflat icoana Sfântului Rafael de Brooklyn, pictata special pentru această ocazie de către călugării din Lavra Peșterilor din Kiev. După sfintirea icoanei, s-a citit Acatistul sfântului, în două limbi, in slavona bisericească și engleză.

După slujba, unul dintre profesorii Universitatii din New York și doctor în filozofie, Fotie Ulanov, a tinut o prelegere intitulată “Viața, activitatea și semnificația Sfantului Rafael”, la care au participat clerici, enoriași și oaspeți.

Pe 2 mai, la solicitarea parohului, Biserica Sfantul Ioan Botezatorul a primit un fragment din moaștele Sfântului Rafael, daruit cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif al Americii de Nord (Patriarhia Antiohiei), de către protopopul Thomas Zain, paroh al Catedralei Sfantul Nicolae din Brooklyn, conform unor surse din Patriarhie.

Remarcabil este faptul ca fondatorul acestei biserici a fost chiar Sfantul Rafael. Într-o a treia zi a manifestarilor, în prezența moastelor sfantului, o sfanta Liturghie a fost oficiata, ulterior, de catre Mitropolitul Ilarion, asistat de mai mulți preoți. Mulți credincioși din diferite parohii din oraș au venit să se roage la sfintele moaște.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.