Dincolo de lumea de dincolo – viziunea unui fotograf asupra… cimitirului

Eveniment: Noaptea Europeană a Muzeelor / vernisaj expoziţie Dincolo de lumea de dincolo – in parteneriat media Lacasuri Ortodoxe

Data: 16 mai 2015 / Ora: 17

Locaţie: Muzeul în aer liber din Dumbrava sibiului / Şcoala din Ticera

La capătul unei ulițe, la marginea unui sat, pe un deal, la periferia unui oraș, în spatele unui gard înalt este… Dincolo. Cimitirul este reprezentarea lumii de dincolo, locul în care mulți dintre noi nu călcăm de bună voie, ci împinși de ritualuri sau norme sociale. Dar cimitirul este de multe ori mai mult expresia lumii de aici, decât a lumii de dincolo, este un spațiu ce relevă dezvoltarea istorică, arhitecturală, artistică, antropologică a comunității căreia îi aparține.

“Dincolo de lumea de dincolo” este o expoziție de fotografie, în care viziunea unui fotograf profesionist, cum este Camelia Popescu, asupra cimitirului este însoțită de texte (versuri). Aceste texte reliefează tema morții așa cum apare ea atât în cultura tradițională, cât și în cultura scrisă. Selecția textelor s-a făcut din operele lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, George Bacovia, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Alexandru Vlahuță, Vasile Alecsandri, Geo Bogza, Magda Isanos, Vintilă Nicu, Edgar Allan Poe și Rainer Maria Rilke.

Pe de altă parte, fotografiile au fost făcute în… cimitire din: Sibiu, Constanța, Sulina, București – România, Paris – Franța, Praga – Cehia, Helsinki – Finlanda, Nottingham – Marea Britanie, Aachen – Germania.

Şi pentru ca peisajul să fie complet, fragmente de bocete și balade scrise acompaniază fotografii din șapte cimitire rurale din România: Rășinari – județul Sibiu, Comeat, Câpăt – județul Timiș, Băsești, Oarța de Sus – județul Maramureș, Arcuș – județul Covasna, Teișani – județul Prahova.

Expozitia este structurată în două registre: fotografii-descântec și fotografii – elegie. Primele prezintă cimitirul rural cu datinile și credințele românilor despre moarte și înmormântare, în timp ce a doua categorie scoate în evidenţă realitatea socio-culturală complexă și eterogenă pe care o reprezintă cimitirul urban.

Info text: Camelia Popescu, fotograf profesionist & Lucian Robu, muzeograf C.N.M. ASTRA

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.