Monument al Scrierii Chirilice, dezvelit in… Mongolia

(foto: BGNES) Un monument de 5 metri inaltime, inchinat alfabetului chirilic, a fost dezvelit ieri, de către Președintele bulgar Rosen Plevneliev, în timpul vizitei sale in Mongolia, conform unui raport al publicatiei bulgaresti Novinite.

Președintele Plevneliev se află în aceasta țară, pentru a marca cei 65 de ani de relații diplomatice între Bulgaria și Mongolia. Cu ocazia vizitei, s-au semnat, de asemenea, documente bilaterale in domeniile educatiei si agriculturii.

Introdus în 1940, alfabetul chirilic face din Mongolia singura țară non-slava a cărei populație folosește alfabetul creat în secolul al 9-lea de către Sfântul Clement de Ohrid, un ucenic al Sfintilor Chiril și Metodiu – alfabetul fiind adoptat de bulgari, sârbi, ruși și macedoneni.

Deși utilizarea acestei scrieri, in Mongolia, a fost supusă unor controverse, mai multe guverne, pe rand, au susținut că ea a ajutat la alfabetizarea populației 100%.

În 2012, Mongolia a decis să le ridice un monument Sfintilor Chiril și Metodiu, în timpul altei vizite a unei delegații bulgare, atunci condusa de Ministrul Culturii, Vezhdi Rashidov.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.