11 mai: Biserica Ortodoxa Bulgara i-a cinstit pe Sfintii Chiril si Metodiu

Sfinții, care erau frați, au trăit în secolul al 9-lea. Chiril a fost nascut în 827-828, iar Metodie în 815-820, la Salonic, in Imperiul Bizantin.

Sfinții au fost principalii misionarii creștini printre popoarele slave din Marea Moravie și Panonia, introducand Ortodoxia și scriind pentru analfabeții migranți slavi, păgâni din părțile Macedoniei și din alte părți din Balcani.

Sfinții Chiril și Metodie au inventat, de asemenea, alfabetul glagolitic, primul alfabet folosit de Vechea Biserica Slavona.

Școala bulgară din Plovdiv a organizat prima sărbătoare dedicată sfinților în anul 1851, în orașul Plovdiv, la ideea lui Nayden Gerov, care era o figură proeminentă în perioada Renașterii.

Inițiativa profesorilor din Plovdiv s-a extins si în alte orașe bulgare, în 1860.

11 mai s-a transformat, treptat, într-o sărbătoare de iluminare pentru toti bulgarii.

Imnul de iluminare bulgar, Varvi, Narode Vazrodeni, a fost cântat pentru prima dată în 1900. Scriitorul Stoyan Mihaylovski a fost autorul textului, în timp ce compozitorul Panayot Pipkov a scris muzica.

Există dovezi ca această zi a fost o sărbătoare a iluminarii bulgare, chiar și din secolul al 12-lea.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.